Partij van de Arbeid

Einde aan taaie procedures

De Eerste Kamer heeft deze week unaniem ingestemd met een PvdA-voorstel dat een einde maakt aan tijdverslindende procedures bij de aanleg van bijvoorbeeld een weg of spoorlijn. Het gaat om een regeling die mogelijk maakt dat fouten hersteld kunnen worden zonder de hele procedure opnieuw door te hoeven lopen. Het gaat om de zogenoemde `bestuurlijke lus'-constructie.

Het initiatiefwetsvoorstel komt uit de koker van PvdA Tweede-Kamerlid Roos Vermeij en haar collega's Ger Koopmans (CDA) en Helma Neppérus (VVD). Tot nu toe was het zo dat de rechter een besluit in zijn geheel moest vernietigen als daarin fouten staan, ook al zijn die gemakkelijk te herstellen. Dat leidt tot veel onnodige vertraging en irritatie bij alle betrokkenen.

Vermeij gaat ervan uit dat de wet met ingang van het nieuwe jaar in werking zal treden. Ze wijst erop dat al meer dan vijftien jaar wordt nagedacht en gesproken over de bestuurlijke lus. 'Dankzij ons initiatief komt dit belangrijke instrument nu daadwerkelijk in handen van de bestuursrechter.'

Het drietal Kamerleden bood het initiatiefwetsvoorstel ter wijziging van de algemene wet bestuursrecht in juli vorig jaar aan. In maart stemde de Tweede Kamer ermee in. Klik op de links naar de artikelen van destijds voor alle details over het voorstel.