FloraHolland


Bolbloemenbericht week 44

FLORAHOLLAND (5 november 2009) - Lang leve de bloemenfeestdagen! De gehele verslagweek bleef de prijs er bij de meeste bloemen goed op en dat was vooral te danken aan de inkoop voor Allerheiligen en Allerzielen op respectievelijk 1 en 2 november. Ten opzichte van vorig jaar had de handel een (zater)dag extra om te handelen voor deze dagen en dat pakte best uit. De prijzen kwamen gemiddeld 10 procent hoger uit dan vorig jaar bij een vrijwel gelijke aanvoer van ruim 24 miljoen bolbloemen. Ten opzichte van de voorgaande week lag de aanvoer 11 procent hoger en dat de weekprijs uiteindelijk maar een klein centje lager lag hadden we op de dinsdag alleen maar durven hopen.

Voor de komende week is het spannend. Vorig seizoen werd de mondiale (lees: Oost-Europese) vraag vanaf nu aanzienlijk minder en wat dat betreft moeten we er nu dus op vooruit kunnen gaan met elkaar. Opvallend is over het algemeen grote contrast tussen de aanvoerders binnen de verschillende productgroepen: de betere kwaliteit wordt goed herkend en over het algemeen fors beter betaald. Dat is een positieve ontwikkeling voor de langere termijn. Vanuit de handel vernemen we nog altijd geluiden dat vrijwel alle bloemen wel worden verkocht, alleen tegen veel lagere prijzen dan voorgaande jaren. Dat de consument dan ook betere bloemen krijgt voor die lagere prijs levert uiteindelijk meer tevreden klanten op en die zullen dan ongetwijfeld blijven kopen. Ook als 'straks' de markt weer wat zal aantrekken.

Tulpen
De tulpenaanvoer ging veel te hard omhoog om de prijs erop te kunnen houden. 50 procent meer aanvoer dan vorige week en 33 procent meer dan vorig seizoen is teveel. Het scheelde bijna 4 cent gemiddeld binnen een week. Dat het desondanks slechts een klein centje lager uitkwam dan vorig seizoen was relatief een meevaller maar zo blijf je blij. De EUR 0,16 gemiddeld is op dit moment voor veel tulpen gewoon te weinig voor een rendabele bedrijfsvoering.

Wat niet onvermeld mag blijven is de over het algemeen zeer goede kwaliteit welke momenteel wordt aangevoerd. Of het nu herkomst van het zuidelijk halfrond of vanuit het ijs is. En of het nu van potgrond of vanaf water wordt gebroeid: we zien dat de houdbaarheid over het algemeen gewoonweg prima is. Verreweg de meeste aangevoerde partijen staan volgens de steekproeven minimaal 7 dagen en doen wat dat betreft niet of nauwelijks onder voor de tulpen in het hoogseizoen. Blijkbaar is de professionaliteit, van de preparatiemethoden en teeltmanagement, bij de overgebleven vroege aanvoerders prima op orde. Dat kan de vraag in ieder geval niet in de weg staan en daarmee is de belangrijkste randvoorwaarde naar verder marktherstel ingevuld.

In Aalsmeer werden deze week een kleine 3 miljoen tulpen voor de klok gebracht. Dat zijn 900.000 stuks meer dan de vergelijkbare week vorig jaar. Op de maandag en de dinsdag liepen de prijzen met grotere aantallen goed weg en de prijs kwam op maandag uit op EUR 0,20 en dinsdag op EUR 0,17. De andere dagen van de week liep de vraag terug en daalde naar EUR 0,14 op de vrijdag. Te veel tulpen voor de vraag in de markt. In Rijnsburg steeg de aanvoer fors naar ruim 2,3 miljoen stuks. Dat had direct gevolgen voor de middenprijs die 4 cent moest inleveren en uiteindelijk EUR 0,16 scoorde. `Orange Princes' behaalde de hoogste notering met EUR 0,28.

Lelies
Er was sprake van een mooie lelieweek waarbij de betere partijen goed geld maakten. Eindelijk, het kan nog! De prijzen van LA's en Aziaten liggen een dubbeltje hoger dan vorig jaar en een stuiver beter dan vorige week op respectievelijk EUR 0,32 en EUR 0,34. Nog steeds geen vetpot maar het betreft hier gemiddelde prijzen. Er zitten weer aanvoerders tussen die geld verdienen. De Longiflorum scoorden eveneens een stuiver beter dan vorige week maar de EUR 0,40 is hetzelfde als vorig seizoen bij nu 14 procent minder aanbod. De Orientals deden het concernbreed exact hetzelfde als vorige week en vorig jaar. Bij een kleine 10 procent minder aanbod dan vorige week en 5 procent meer dan vorig jaar.

FloraHolland Naaldwijk zag dat de vraag naar bloemen voor Allerheiligen en Allerzielen nog steeds merkbaar was deze week. Maandag en dinsdag waren goede dagen op de klok. Naar het eind van de week daalden de prijzen wel weer licht. De LA hybriden daalden in aanvoer deze week. Ook hier steeg de middenprijs met 10 centen naar EUR 0.34. De Longiflorums kenden eveneens minder aanbod. De 3-pitters werden zeer gewaardeerd en behaalden prijzen tot EUR 0,70. De gemiddelde prijs kwam uit op EUR 0,41 en dat is 2 centen boven de prijs van vorig jaar. Bij de Orientals zagen we een ander beeld bij iets meer stelen dan vorig jaar. Toen maakten die gemiddeld EUR 0,66 maar nu moest de prijs 6 centen toegeven.
In Rijnsburg scoorden de Oriëntaalshybriden, maar vooral de Longiflorums, aanzienlijk beter dan een week geleden. Het verschil tussen week 43 en week 44 bedroeg een dubbeltje bij Longiflorum. Vooral de 3 pitters werden met EUR 0,56 ruim EUR 0,14 beter betaald. Bij de Oriëntaalshybriden liepen de prijzen gaandeweg de week op. Op donderdag en vrijdag werden middenprijzen van respectievelijk EUR 0,67 en EUR 0,62 genoteerd.

Freesia's
De Freesia's kwamen eveneens en wederom een centje beter uit de markt dan vorig seizoen. Het was wel iets minder dan vorige week met nu EUR 0,16 voor de ruim 1 miljoen dubbele cultivars. De enkelbloemigen noteerden met EUR 0,15 een fractionele verbetering in vergelijking met vorige week voor nu 3,6 miljoen stuks. Bij een aanvoergroei van 8 procent enkelbloemigen en 23 procent meer dubbelbloemigen is dat gewoon een beste prestatie.

Irissen
De Irisaanvoer steeg verder naar nu 1,4 miljoen stuks concernbreed en dat is een kleine 10 procent minder dan vorig seizoen. De prijzen kwamen nu uit op EUR 0,13 en dat was een centje lager dan vorige week maar een cent beter dan vorig jaar. Ook hier grote verschillen tussen de aanvoerders onderling. Partijen 'Blue Magic' die begin van de week tot over het kwartje gingen en zelfs incidenteel richting de 4 dubbeltjes aantikten. Bij een gemiddelde prijs van EUR 0,16 is dan duidelijk dat er ook partijen rond een dubbeltje gaan. Mooie partijen 'Cassablanca' en 'Professor Blaauw' scoorden in het begin van de week eveneens moeiteloos 3 dubbeltjes waar de gemiddelde prijs net boven de EUR 0,21 bleef.

Calla
De prijsvorming van Calla's werd iets beter bij een sterk dalende aanvoer. Gemiddeld EUR 0,47 voor 1.2 miljoen stuks is 3 centen beter dan vorige week en een klein dubbeltje hoger dan vorig jaar.

Amaryllissen
De Amaryllis haalde nog juist gemiddeld de euro concernbreed en dat is onveranderd goed. Een kwartje beter dan vorig seizoen bij bijna 10 procent groei. Kom daar nog maar eens om. Dat de aanvoergroei van 50 procent binnen een week leidde tot 'slechts' 6 centen minder gemiddeld is eveneens acceptabel. Het gaat goed bij de Amaryllis en daarmee kunnen een aantal gaten welke vorig seizoen zijn ontstaan worden gedicht. Daar hebben we allemaal wat aan. Bij FloraHolland Naaldwijk werd een lichte groei ten opzichte van vorig jaar genoteerd. De prijzen zijn de laatste 3 weken stukken beter dan vorig jaar. Vorig jaar nog EUR 0,76 tegen EUR 0,99 in deze week. Niet alleen zware en lichtere sortering worden goed betaald. Ook de geboste Amaryllissen vonden gretig aftrek en ze liepen op tot EUR 2,70 per bosje, ongeacht wel of geen keurbemerking. En dat laatste is het harde bewijs dat we bij deze productgroep middenin een vraagmarkt zitten, want dan maakt kwaliteit altijd een stuk minder uit dan in een aanbodsmarkt. Zo heeft ieder voordeel ook zijn nadeel.