VU medisch centrum

Maandberichten

'Samen hét centrum voor epilepsie van Nederland worden'

5 november 2009

Wilt u weten waarover de raad van bestuur wekelijks vergadert? Op intranet, bij de site van de raad van bestuur, vindt u de agenda van de vergaderingen. Daarnaast geeft een lid van de raad van bestuur in de Tracer-rubriek maandberichten een toelichting op een onderwerp dat in een van de vergaderingen aan de orde is geweest. Deze keer Wim Stalman over de samenwerking met SEIN.

VU medisch centrum en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) hebben onlangs een overeenkomst getekend. Beiden organisaties willen nauw samenwerken, zowel wat betreft patiëntenzorg als in het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van epilepsie. SEIN beschikt over drie klinische centra in Heemstede, Cruquius en Zwolle en elf poliklinieken in Almelo, Amsterdam, Arnhem, Cruquius, Den Haag, Groningen, Heemstede, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Naast diagnose en behandeling biedt SEIN ook woonruimte en ondersteuning aan circa 400 epilepsiepatiënten die nog niet of niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Waarom een samenwerkingsovereenkomst?
"We werken al een aantal jaren samen met SEIN en dat wordt steeds intensiever. Dat heeft alles te maken met de ontwikkelingen in het vakgebied. Zo kunnen patiënten waarbij de medicatie niet aanslaat, tegenwoordig worden geopereerd. Met diepte-elektrodes kunnen neurochirurgen de bron van epilepsie in de hersenen opsporen. Indien mogelijk wordt dat deel van de hersenen operatief uitgeschakeld waardoor de epilepsieaanvallen stoppen, een enorme uitkomst voor patiënten met ernstige epilepsie. We hebben inmiddels enkele patiënten behandeld."

Gaat deze behandeling in de toekomst vaker plaatsvinden? "Ik verwacht van wel, maar dat hangt van de verzekeraars af. Het kan alleen als zij de behandeling vergoeden. Wij kunnen er intussen voor zorgen dat er toenemend wetenschappelijk bewijs komt dat deze behandeling de beste optie is voor patiënten die niet afdoende met medicijnen kunnen worden behandeld."

Waarom heeft SEIN voor VUmc gekozen?
"De universitair medische centra in Amsterdam, VUmc en AMC , hebben de taken wat betreft neurologie onderling verdeeld. Dat kan ook omdat Peter Vandertop afdelingshoofd neurochirurgie is in beide UMC's. In het AMC concentreert men zich steeds meer op de vaataandoeningen in de hersenen. In VUmc richten we ons met name op tumoren, wittestofziekten, multiple sclerose en Alzheimer. Epilepsie past het beste in ons takenpakket."

Wordt epilepsieonderzoek een speerpunt voor VUmc? "Ook op het gebied van onderzoek werken we al langer samen met SEIN. Het wetenschappelijk onderzoek vindt bij VUmc plaats binnen de Neuroscience Campus Amsterdam. Epilepsie is daar een van de speerpunten en dat gaan we de komende jaren samen met SEIN verder uitbouwen.
Daarnaast zijn er ook andere afdelingen die met SEIN samenwerken. Zo is bijvoorbeeld de afdeling nucleaire geneeskunde en PET-research sinds begin vorig jaar bezig met het ontwikkelen van zogenoemde PET-tracers. Deze kunnen worden gebruikt om te kijken of geneesmiddelen wel op de plaats van bestemming aankomen.

Gaat de rest van de organisatie er ook nog iets van merken? "Jazeker. We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat onze apotheek een belangrijk deel van de medicijnen voor de SEIN-patiënten gaat produceren. Dat betekent een forse uitbreiding van het werk. Ons uiteindelijke doel is om in samenwerking met SEIN hét centrum van Nederland te worden voor epilepsie, zowel op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek als onderwijs."

Monique krinkels
bron: Tracer