VU medisch centrum

Samenwerking VUmc - GGZ inGeest

113online: initiatief psychiater redt levens

5 november 2009

GGZ inGeest-psychiater Jan Mokkenstorm is initiatiefnemer van het 7 oktober geopende 113online, een landelijke hulpsite voor mensen die denken aan suïcide. "Of we al mensen van zelfmoord hebben afgehouden? Ik weet het wel zeker."

Mensen die suïcide overwegen, bezorgde naasten en nabestaanden kunnen terecht op de website van 113online. Deze site is de eerste ter wereld die 24 uur per dag, anoniem en laagdrempelig, alle gradaties van online hulp biedt om suïcide te helpen voorkomen: van voorlichting, een cursus omgaan met emotionele pijn en suïcidale gedachten, een lotgenotenforum en een digitale suïciderisico-zelftest tot een zelfhulpcursus of psychotherapie per chat of e-mail.

Vrijwilligers
Bij 113online werken naast Jan Mokkenstorm ook enkele vrijwilligers van GGZ inGeest. De crisisdienst beantwoordt de hulpvragen 's avonds en in het weekend. Na de opening op nationale televisie (http://tinyurl.com/ykpg9r2) kreeg het team van vrijwilligers, psychiaters en psychologen in een paar weken tijd honderden verzoeken om hulp of advies binnen.
Wie de 113online-website bezoekt kan eerst één van de driehonderd vrijwilligers spreken. Bij een acute hulpvraag schakelen kunnen de vrijwilligers direct doorschakelen naar de professionals van 113online. Is therapie per mail of chat nodig, dan kan dit maximaal vijf keer. Zonodig verwijst de hulplijnprofessional daarna naar de 'gewone' GGZ.

Goed overleg
Mokkenstorm, in het dagelijks leven directeur behandelzaken van het circuit kortdurende psychiatrie Zuid-Kennemerland, werkt aan de site in goed overleg met GGZ inGeest. Dankzij financiering van het ministerie van Volksgezondheid en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars kan 113online vooruit voor een proefperiode van twee jaar. De bedoeling is dat 113online na deze periode structurele financiering krijgt. Nu is dat moeilijk want verzekeraars vergoeden anonieme hulpverlening niet.
"Als psychiater in acute dienst heb ik mensen moeten vertellen dat hun naaste zichzelf heeft omgebracht", motiveert Jan Mokkenstorm zijn betrokkenheid. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. De drempel naar de GGZ blijkt voor heel veel wanhopige mensen toch te hoog. Met anonieme internethulp bereiken we duizenden mensen die anders geen hulp hadden gevonden."

Nog één dag
Bij de aftrap van de site op BNN zat Mokkenstorm achter een hulplijnbeeldscherm. "Ik chatte met een vrouw die twee dagen eerder bijna voor de trein was gestapt. Na ons gesprek zag ze in elk geval genoeg hoop om 'nog één dag verder te leven'. Deze vrouw zit nu bij ons in chat-therapie."

David de Leeuw

bron: Tracer