Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond presenteert begroting 2010
donderdag 5 november 2009

ONDANKS FINANCIËLE CRISIS TOCH SLUITENDE BEGROTING

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond heeft zijn begrotingsvoorstellen voor 2010 en de meerjarenraming 2011-2013 aan de gemeenteraad voorgelegd. In de begroting staat waar de gemeente haar geld in 2010 aan uitgeeft. De grote lijnen hiervoor zijn vastgesteld in het Uitvoeringsplan 2006-2010. De raad beslist op donderdag 12 november over de begroting. De uitgebreide tekst van de begroting is te vinden op www.eemsmond.nl.

Ondanks de financiële crisis heeft de gemeente de begroting van 2010 sluitend gekregen. Dat geldt ook voor de begroting in de meerjarenraming 2011-2013. De lokale lasten van de gemeente Eemsmond horen bij de laagste in de provincie Groningen. Voor 2010 voert de gemeente een beperkte stijging van de lasten in. De afvalstoffenheffing blijft gelijk, de OZB stijgt met 2% en de overige belastingen en heffingen stijgen met 3%. Vanaf 2010 wordt de gemeente ook verantwoordelijk voor het grondwater. De rioolheffing stijgt daarom licht.

'We kunnen met elkaar toch tevreden terugkijken op de afgelopen vier jaar. Mede dankzij de inzet van velen is er veel bereikt', zegt wethouder van Financiën Jan Dobma. 'Daarbij wilden we de lasten voor onze burgers en bedrijven zo laag mogelijk houden. Dat is gelukt. De lasten zijn minder gestegen dan we vier jaar geleden van plan waren. De gemiddelde woonlasten zijn de laagste voor de regio. Als we een voorzichtig financieel beleid blijven voeren, kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoetzien.'

In de begroting staan de plannen van het college voor 2010 en de opvolgende jaren. Hieronder staat een korte samenvatting van deze plannen:

Samenwerken
De afgelopen jaren werkte de gemeente al samen met de DEAL-gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Deze samenwerking zal zich verbreden en verdiepen, maar met behoud van de zelfstandigheid en identiteit van de gemeente Eemsmond. Het ontwikkelen van een gezamenlijke strategische visie voor de toekomst van het hele gebied, een woonvisie en een verdere organisatorische samenwerking zit de komende periode in de pijplijn.

Economische zaken
bedrijven voor de Eemshaven is onverminderd groot. In de toekomst kan de haven een grote rol spelen als doorvoerhaven naar Scandinavië en zich verder ontwikkelen tot energiehaven. De gemeente stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt belangstellende bedrijven en ondernemers zo goed mogelijk. De komende jaren vestigen nieuwe bedrijven zich in de Eemshaven. De bouw van het tijdelijk hotel tussen Uithuizen en Uithuizermeeden moet onderdak bieden aan 1200 werknemers. De plattelandseconomie is minstens zo belangrijk. Van alle werkgelegenheid binnen de gemeente is 70% afkomstig van het lokale midden- en kleinbedrijf. We gaan daarom een economische beleidsvisie ontwikkelen waarin zeker ook aandacht is voor het MKB.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
De woonwensen van mensen veranderen. De gemeente wil hier goed op inspelen door het bouwen van passende woningen en het bieden van goede voorzieningen. Voor senioren worden nieuwe huizen gebouwd op de oude lts-locatie en aan de Havenweg/J. Cohenstraat in Uithuizen, voor jongeren komen er appartementen in de Leeuwstraat.

Sociaal beleid en educatie
Door de financiële crisis is ook een toename van werkloosheid te zien. De gemeente zet zich, naast de huidige inspanningen, extra in om jongeren zoveel mogelijk te ondersteunen bij het vinden van werk. Jongeren tot 27 jaar krijgen bijvoorbeeld een leerwerktraject aangeboden en er worden afspraken met bedrijven gemaakt voor stageplekken of extra banen. Maar ook op de volgende gebieden is er meer aandacht voor jongeren; gezond opgroeien, veilig opgroeien, een steentje bijdragen aan de maatschappij, talenten ontwikkelen en taalachterstand bij kinderen.

Er komt een nieuw praktijkgebouw voor het vmbo in Uithuizen en in Warffum wordt een nieuw gebouw neergezet voor havo en atheneum. In 2010 wordt ook duidelijk of OBS Brunwerd in Uithuizen de school gaat verbouwen, een nieuwe school bouwt of dat er nieuwbouw komt voor alle basisscholen in het dorp.

De mensen met een laag inkomen worden zeker niet vergeten; in 2010 wil de gemeente een nog ruimhartiger beleid voeren.

Verkeer en vervoer
De gemeente wil vanaf 2010 de wegen (nog) beter gaan onderhouden. Het niveau van onderhoud gaat van 'basis' naar basis plus. In 2010 wordt door ProRail verder onderzocht hoe de spoorlijn van Roodeschool doorgetrokken kan worden naar de Eemshaven. De gemeente hoopt op meer inkomsten van toeristen die vanuit Borkum een dagje vaste wal doen. Een andere bron van inkomsten wordt gezocht in het vervangen van arbeidsintensief gemeentelijk groen door andere onderhoudsvriendelijke groene oplossingen.

Sport, cultuur en recreatie
Met de campagne 100% fit wil de gemeente bereiken dat Eemsmond meer gaat bewegen. Ze loopt voorop met haar sportbeleid en is een van de eerste gemeenten die combinatiefunctionarissen inzet. Dat zijn sportcoaches die een brug slaan tussen onderwijs, cultuur en sport. In 2010 wordt de nieuwe sporthal in Uithuizen gebouwd. In 2010 komen er ook nieuwe sportaccommodaties in Uithuizermeeden en Warffum.

Gezondheid en milieu
Vanaf 2010 gaat de gemeente 21 projecten uitvoeren, die goed zijn voor het klimaat. In het gemeentehuis leggen we bijvoorbeeld een sensorsysteem aan zodat nergens meer onnodig licht blijft branden. Het jongerencentrum en de sporthal worden zo duurzaam mogelijk gebouwd. En we willen lokale installatiebureaus opleiden zodat ze een goed energiezuinig advies aan de mensen kunnen geven.