Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Nieuwe impulsen woningmarkt
Wie een atelierwoning, kluswoning of woning-boven-winkel bezit of bewoont en daaraan verbeteringen wil aanbrengen, kan onder voorwaarden aanspraak maken op een gunstige lening uit het Revolverend Fonds Woningverbetering. Hiermee geeft de Provincie Limburg een nieuwe impuls aan de in zwaar weer verkerende bouwsector. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad verbeterd.

Voor deze maatregel hebben Gedeputeerde Staten een verordening opgesteld die zij ter goedkeuring voorleggen aan Provinciale Staten.

De leningen uit het Fonds Woningverbetering zullen worden verstrekt aan inwoners van gemeenten die in het fonds willen participeren. Dit betekent concreet dat deze gemeenten eenzelfde bedrag in het fonds moeten storten. Gedeputeerde Noël Lebens: Wij hebben de gemeenten daartoe per brief uitgenodigd. Ik verwacht positieve respons, want de regeling is voor iedereen aantrekkelijk: mensen gaan mooier wonen, klusbedrijven kunnen aan het werk en zowel de gemeente als Provincie krijgt haar geld weer terug. Het is dus een investering in onze Limburgse economie die zich terugbetaald. De deelnemende gemeenten vormen straks het loket voor leningaanvragen.

De nieuwe regeling Revolverend Fonds Woningverbetering is zo opgesteld dat deze eenvoudig is te combineren met andere regelingen, zoals bijvoorbeeld de Limburgse Energie Subsidieregeling.

Starterslening verlengd en opengesteld voor nieuwe gemeenten Volgens eenzelfde systematiek werkt de verordening impulsplan Starters: een eigen thuis!, beter bekent als de Starterslening. Deze maakt het voor nieuwkomers op de woningmarkt mogelijk tegen gunstige voorwaarden een aanvulling op hun hypotheek te krijgen. De lening is positief geëvalueerd en wordt met twee jaar verlengd. Gedeputeerde Noël Lebens: Nu de bouwsector in het slop zit, moet je eerder gemaakte afspraken pragmatisch bekijken. De Starterslening zou eigenlijk per 2010 ophouden te bestaan. Onder de huidige omstandigheden is dat slechte timing, vandaar dat wij hebben besloten de regeling tot eind 2011 beschikbaar te houden voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen en open te stellen voor gemeenten die nog niet deelnemen aan deze Startersregeling.

Voor beide regelingen gezamenlijk is een budget van 5,2 miljoen gereserveerd.

5-11-2009 12:17