Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Stedenbouwkundige Riek Bakker maakt regiovisie voor Gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar
Stedenbouwkundige Riek Bakker is door de Stuurgroep Herindeling en gedeputeerde Ger Driessen gevraagd om een gedragen regiovisie met een concrete investeringsagenda te ontwikkelen voor de nieuwe gemeente. Provinciale staten van Limburg hebben tegelijk met de vaststelling van het herindelingsadvies (13 februari 2009) een motie aangenomen waarin wordt aangegeven dat een goede regiovisie noodzakelijk is. Op basis van de onderzoeken die in 2008 zijn uitgevoerd is een concept visie geschreven die als basis zal fungeren voor de op te stellen regiovisie.

In deze gezamenlijke regiovisie moet duidelijk worden wat de meewaarde is van de drie gemeenten gezamenlijk ten opzichte van de omliggende regios. Daarnaast heeft Professor Riek Bakker, die in Limburg ook verantwoordelijk was voor de Regiovisie Midden-Limburg, als opdracht meegekregen om een concrete regionale investeringsagenda op te stellen, waar financieringsvoorstellen bijgevoegd zullen worden.

De opdrachtgevers hechten veel waarde aan een gedragen visie op de regio. De visie zal samen met inwoners van de gemeenten, raadsleden, het bedrijfsleven, onderwijs, zorginstellingen, etc. opgesteld worden.

De definitieve opdracht is op dit moment nog niet verstrekt. Op basis van een globaal plan van aanpak heeft de Provincie Limburg aangegeven akkoord te gaan met een investering voor de totstandkoming van de regiovisie van 200.000,-. Op basis van dit budget zal Riek Bakker samen met de Stuurgroep Herindeling een plan van aanpak maken. Communicatie en interactie met inwoners speelt daarbij een belangrijke rol.

Het is de planning om rond 1 maart 2010 de visie, gedragen door de inwoners en betrokkenen van de gemeenten, te kunnen presenteren.

In de Stuurgroep van de herindeling zitten de burgemeesters van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar, aangevuld met wethouders. John de Prieëlle is de externe onafhankelijke voorzitter van de Stuurgroep.

5-11-2009 12:20