Gemeente Valkenswaard

Taxbuscontract met Cibatax voor een jaar verlengd

Taxbuscontract met Cibatax voor een jaar verlengd

Nieuwe aanbesteding wordt voorbereid

Het SRE heeft samen met de 15 deelnemende gemeenten in Taxbus besloten om de sinds april lopende Europese aanbesteding voor een nieuw contract stop te zetten. Inmiddels zijn met Cibatax afspraken gemaakt om het huidige contract nog een jaar extra voort te zetten. Dit betekent dat de klant in ieder geval tot het einde van 2010 nog door Cibatax zal worden vervoerd. Op korte termijn wordt een nieuwe aanbesteding opgestart om het vervoer ook vanaf 2011 zeker te stellen.

Stopzetten aanbesteding
In april 2009 is een aanbesteding Taxbus gestart en eind juni hebben verschillende partijen een aanbieding ingediend. De deelnemende partijen in Taxbus hebben nu na uitvoerig overleg besloten om niet tot gunning over te gaan. Enerzijds omdat de kosten van het vervoer op basis van de aanbiedingen boven de beschikbare budgetten liggen. En deze gemeentebudgetten staan ook nog onder druk vanwege recente rijksbezuinigingen. Maar ook is gebleken dat in het bestek op een aantal punten te hoge eisen zijn gesteld. Dit heeft niet alleen een prijsopdrijvend effect gehad, maar heeft er ook toe geleid dat verschillende partijen daar niet aan konden voldoen en hebben afgezien van inschrijving.

Op korte termijn heraanbesteden
De aanbestedende partijen hebben uiteindelijk besloten de opdracht niet te gunnen, de aanbesteding in te trekken en op korte termijn over te gaan tot heraanbesteding. Daarin zullen de eisen in het bestek zodanig worden aangepast dat het vervoer voordeliger en efficiënter kan worden uitgevoerd, natuurlijk zonder dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit en vervoerbeleving van de klant.

Ook na de nieuwe aanbesteding per 1 januari 2011 zal voor de reiziger Taxbus niet veel veranderen. De aanbesteding kan leiden tot een andere vervoerder, maar het systeem zoals dat nu is, zal blijven bestaan en praktische zaken zoals telefoonnummers en bereik zullen hetzelfde blijven. Als een andere vervoerder de beste aanbieding (prijs en kwaliteit) heeft, zal er alles aan gedaan worden om de overgang zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Een goed implementatieplan is dan ook onderdeel van de beoordeling in de aanbesteding. Wanneer een nieuwe vervoerder de aanbesteding wint, zal deze verplicht zijn om een groot deel van het huidige personeel van Cibatax over te nemen, dit is zo geregeld in de CAO taxi.

Taxbus is een vorm van vervoer van deur tot deur voor gehandicapten en senioren. De opdrachtgever voor Taxbus is een samenwerking tussen de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Helmond, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel - De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Voor meer informatie zie ook www.taxbus.nl.