Ontwikkeling Noordvleugel Randstad vereist ambitie en topkwaliteit

05/11/2009 14:00

VNO-NCW WEST

Bedrijfsleven vraagt aan kabinet

Ambitie en topkwaliteit bij ontwikkeling Noordvleugel Randstad

Den Haag, 5 november 2009 - De Noordvleugel van de Randstad met de assen Schiphol-Amsterdam-Almere en Almere-Gooi-Utrecht kan een metropool van wereldniveau worden. Daarvoor is het essentieel dat het kabinet kiest voor topkwaliteit bij de ontwikkeling van de Noordvleugel. Investeringsprojecten voor versterking van natuur, economie, woningbouw en bereikbaarheid moeten 'top of the world' zijn en zich kunnen meten met stedelijke regio's elders in de wereld. De ontwikkeling van unieke woonwijken aan de westkant van Almere en de aanleg van een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam behoren daartoe.

Het bedrijfsleven roept het kabinet op om over de economische crisis heen te kijken en kordate besluiten te nemen over de toekomst van de Noordvleugel. Het kabinet moet zich vol overtuiging uitspreken voor de beste projecten.

Dit zegt het georganiseerde bedrijfsleven met het oog op de besluitvorming in het kabinet een dezer dagen over belangrijke projecten in de Noordvleugel van de Randstad. Het bedrijfsleven onderschrijft hiermee de belangrijkste conclusie uit het 'RAAM-advies', dat een platform van maatschappelijke organisaties, waaronder namens het bedrijfsleven VNO-NCW West en Bouwend Nederland, vandaag aan het kabinet heeft aangeboden. In dit advies wordt gepleit voor een drieledige schaalsprong, namelijk van het groen-blauwe netwerk (natuur en water), het infrastructurele netwerk en het stedelijke netwerk. Bij de eerste gaat het met name om grote investeringen in de natuurontwikkeling van het Markermeer-IJmeer, bij de tweede om de bereikbaarheid van de regio Amsterdam en de ontsluiting van Almere en bij de derde om de bouw van tienduizenden woningen in Almere. Een gelijkwaardige ontwikkeling van deze investeringsprojecten in samenhang zorgt voor hoge kwaliteit, waarbij natuur, wonen en werken in de Noordvleugel uitstekend samengaan.

Het georganiseerde bedrijfsleven benadrukt dat een IJmeerverbinding een absoluut noodzakelijke voorwaarde is om alle projecten met succes te kunnen uitvoeren. De vorm waarin deze verbinding zal worden uitgevoerd moet worden onderzocht. Uitsluitend met deze verbinding wordt de bereikbaarheid binnen de Noordvleugel gegarandeerd en de relatie Almere-Amsterdam versterkt. Op den duur kan de IJmeerverbinding uitgebreid worden met een Stichtse lijn richting Utrecht.

Het georganiseerde bedrijfsleven pleit voor een investeringsagenda, waarmee meerdere decennia stapsgewijs kan worden gebouwd aan de Noordvleugel van de Randstad. Met het versterken van de concurrentiepositie van deze regio zijn cruciale, nationale belangen gemoeid.


- Het georganiseerde bedrijfsleven bestaat uit: VNO-NCW West, VNO-NCW Midden, de Kamers van Koophandel Amsterdam, Gooi-, Eem- en Flevoland, Noordwest-Holland en Bouwend Nederland