Senternovem

05-11-2009 | EIA-regeling goed voor 10 miljard aan energiebesparende investeringen

De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) van SenterNovem heeft in haar 12,5 jarig bestaan tot ruim 10 miljard euro aan energiebesparende investeringen van ondernemers geleid. Hiermee is circa 54 miljard m³ gas bespaard of te wel het gasgebruik van alle huishoudens in Nederland gedurende zeven jaar. Dat heeft de EIA woensdag 4 november bekend gemaakt.

Teruggave via belastingdienst
De EIA is een fiscale regeling voor ondernemers van de ministeries van Economische Zaken en Financiën. SenterNovem en de Belastingdienst voeren de regeling uit. Bedrijven die in innovatieve energiebesparende maatregelen investeren, kunnen na een EIA melding, via de belastingdienst geld terugkrijgen. Gemiddeld levert dit 11procent aftrek op van de totale investeringskosten. Daar bovenop levert de investering de ondernemer ook nog eens een lagere energierekening op.

190.000 meldingen
In de 12,5 jaar van haar bestaan hebben ondernemers ongeveer 190.000 EIA meldingen gedaan bij het bureau InvesteringsRegelingen en Willekeurige Afschrijving (IRWA) in Breda. Dit bureau registreert de meldingen en stuurt deze door naar SenterNovem die de beoordeling van de aanvragen doet.
In 2009 is het aantal EIA-meldingen door de economische kredietcrisis enigszins afgenomen. De afgelopen maand merkt SenterNovem dat het aantal investeringsmeldingen van bedrijven weer in de lift zit.

Energielijst
Alleen investeringen die veel energie besparen komen in aanmerking voor de EIA-regeling. Elk jaar wordt er een nieuwe Energielijst opgesteld waarop innovatieve maatregelen staan die in aanmerking komen voor de EIA-regeling. Wanneer er vaak in deze maatregelen wordt geïnvesteerd en de aanschafprijs hierdoor vermindert, wordt de installatie weer van de Energielijst gehaald, of blijven alleen de duurdere, zuinigste types op de lijst staan. Voorbeelden van technieken die in aanmerking komen zijn HR-glas voor bestaande bouw, zonnepanelen, LED-verlichting, de efficiëntste types warmtepompen en installaties voor Warmtekracht koppeling.

Maatregel tijdens kredietcrisis
Dit voorjaar heeft het kabinet besloten dat de EIA-regeling ook ingezet wordt voor het bestrijden van de kredietcrisis. Bedrijfsmatige verhuurders die het energielabel van huurwoningen minimaal twee stappen verbeteren of minimaal op label B brengen kunnen in aanmerking komen voor de EIA.