FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING van het FAVV op 05/11/2009 Aangekondigde controleactie distributiesector SINT-JOOST- TEN NODE

De actie gaat van start op maandag 16 november 2009 en zal vermoedelijk een ganse week duren. Een vijftiental controleurs en inspecteurs van de Provinciale Controle-Eenheid Brussel nemen actief deel aan deze controleactie. Ongeveer 500 bedrijven uit de distributiesector en actief in de voedselketen zullen gecontroleerd worden : beenhouwers, bakkers, restaurants, nachtwinkels, detailhandels voeding, grootkeukens, markten...

Op 26 oktober werd door de gemeente Sint-Joost-Ten-Node een informatievergadering georganiseerd in samenwerking met het Voedselagentschap, de lokale politie en de lokale en nationale middenstandsverenigingen en beroepssectoren voor de betrokken beenhouwers, bakkers, restaurants, nachtwinkels, detailhandels, grootkeukens, markten, enz... Deze informatievergadering, die tot doel had "hoe bereid ik mij voor op deze controles en hoe gebeuren deze controles", kende een groot succes. De samenwerking tussen de gemeente Sint-Joost, de beroepsorganisaties, het FAVV en de verschillende te controleren actoren was voortreffelijk. De opkomst van de operatoren die gecontroleerd zullen worden was groot.

De voorlichtingscel van het Voedselagentschap, opgericht in 2008, is steeds bereid tot het geven van vormingssessies voor groepen operatoren om hen te helpen de regelgeving te begrijpen en in hun onderneming toe te passen, onder meer op het vlak van de autocontrole. Deze sessies zijn volledig gratis.

Het doel van deze "aangekondigde controleactie" is de operatoren aan te zetten altijd en overal in orde te zijn met de voedselveiligheid om zo tegemoet te komen aan de eisen van het Voedselagentschap en de verwachtingen van de consument, controles of niet. Het bedrijf moet immers in orde zijn als de controleur binnenkomt en niet alléén als hij de zaak verlaat!

Bij vaststelling van overtredingen zullen de gepaste maatregelen genomen worden, identiek aan deze bij onaangekondigde controles.

F.A.V.V. A.F.S.C.A. Food Safety Center - Kruidtuinlaan 55 Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Brussel 1000 Bruxelles Tel. 02-211 82 11 Tel. 02-211 82 Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550 Fax 0800 24 177 Fax 0800 24 177

http://www.favv.be http://www.afsca.be





De checklisten die gebruikt worden bij deze controles zijn terug te vinden op de website van het FAVV:

www.favv.be -> beroepssectoren -> checklists - > distributie

Direct na de actie zullen de eerste indrukken gecommuniceerd worden door het Voedselagentschap.

Een evaluatie met meer gedetailleerde besluiten van deze actie zal enige tijd later volgen.