Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Peter Vrehen wint Theo Zwetsloot Award

05-11-2009
Tijdens de Dag van het Persoonsgebonden Budget heeft Erica Terpstra de zesde Theo Zwetsloot Award 2009 uitgereikt aan Peter Vrehen. De jury roemt Vrehen om zijn strijd voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Erica Terpstra reikte de prijs uit namens de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Theo Zwetsloot Stichting. De winnaar ontvangt een penning en een bedrag van 10.000 euro.

De jury, bij monde van voorzitter Lydia la Rivière-Zijdel, noemt in het juryrapport Peter Vrehen: "Een strijder voor de gelijke rechten van mensen met een handicap pur sang. Iemand die met name vandaag extra in de picture zou moeten komen vanwege zijn nooit aflaatbare inzet voor het Persoonsgebonden Budget. Hij activeert mensen door zijn ICT-projecten, bevordert zelfstandig wonen van mensen met een handicap en daarnaast geeft hij vorm aan vele kunstzinnige projecten. Een zuiderling die de grenzen van het zuiden door middel van zijn projecten en initiatieven overstijgt. Terecht genomineerd voor de Theo Zwetsloot Award 2009."

De winnaar zelf toonde zich blij verrast: "Ik vind het een zeer grote eer deze prijs te winnen en ik ga verder in de geest van Theo Zwetsloot. Ik wil vooral voor jonge mensen acties en activiteiten ontwikkelen."

De Theo Zwetsloot Award wordt tweejaarlijks toegekend aan iemand met een chronische ziekte of handicap die net zo creatief en strijdbaar als Theo Zwetsloot de zelfstandigheid van mensen met een beperking bevordert. Theo Zwetsloot was een van de initiatiefnemers van het PGB in Nederland.

Erica Terpstra is één van de belangrijkste grondleggers van het PGB en lid van de Adviesraad Theo Zwetsloot Stichting.

Het congres de Dag van het Persoonsgebonden Budget is een studiedag met lezingen en workshops over de toekomst van het PGB. Inzet van de dag is wettelijke verankering van het PGB. Staatssecretaris Jet Bussemaker opende de dag.