NCRV

Mambapoint

Serie Evelien op reis in Afrika, afl.2: 'Macheo Childrenâs Home'

Donderdag 5 november

Presentatrice Evelien Bosch van NCRV Mambapoint, het online webplatform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, reisde afgelopen zomer naar Kenia en Tanzania om verschillende projecten te bezoeken die daar zijn opgericht door Nederlanders.

In deze 2de aflevering bezoekt Evelien het weeshuis Macheo Childrenâs Home in Thika, Kenia. Dit weeshuis probeert om onafhankelijk te kunnen opereren en niet meer afhankelijk te zijn van donaties uit Nederland. Daarom hebben Marnix in ât Veld en zijn Keniaanse vrouw samen een stichting opgericht, waarmee dit doel behaald kan worden. Zo is er naast het weeshuis een boerderij opgezet en vloeien de inkomsten hiervan door naar het weeshuis. Op deze wijze kan het Macheo Children's Home in de nabije toekomst wellicht zelfredzaam zijn.

Evelien loopt een dag mee in het Macheo Childrenâs Home waar 56 Keniaanse weeskinderen wonen. Niet alleen het weeshuis is zelfvoorzienend maar de kinderen kunnen er ook wat van! Evelien verbaast zich over de zelfstandigheid van de kinderen: ze doen zelf de was, helpen met koken, schoonmaken en andere huishoudelijke klusjes. Ze vraagt zich af of het komt door personeelstekort maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het is de Afrikaanse cultuur die bepaalt dat kinderen met alles meehelpen en ze vinden ook het geen enkel probleem.