UMC Utrecht


Twee miljoen euro voor stamcelonderzoek

Internist prof. dr. Marianne Verhaar van het UMC Utrecht heeft van ZonMW eind oktober een achtjarige subsidie van 2 miljoen euro gekregen om stamceltherapie voor het vormen van nieuwe bloedvaten in de benen verder te ontwikkelen.

Bij patiënten met ernstig vaatlijden kan de bloeddoorstroming en zuurstofvoorziening in de benen zodanig verslechteren dat dit - in het ergste geval - kan leiden tot amputatie van bijvoorbeeld voet of onderbeen. Daaraan voorafgaand kampen patiënten met heftige pijnen, open wonden, afstervend weefsel en infecties.

Internist prof. dr. Marianne Verhaar van de afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht probeert bij deze patiënten de bloeddoorstroming in hun benen te verbeteren. Ze gebruikt daarvoor stamcellen die nieuwe bloedvaten kunnen vormen afkomstig uit het beenmerg van de patiënten. In het onderzoek wil ze uit het beenmerg van deze patiënten de cellen selecteren die het beste in staat zijn nieuwe bloedvaten te vormen. De nieuwe stamcelbehandeling zal vergeleken worden met ofwel placebobehandeling ofwel behandeling met ongeselecteerde beenmergcellen.

Verhaar verwacht ongeveer 130 patiënten op te nemen in het onderzoek. Alle experimenten zullen worden uitgevoerd onder gecertificeerde omstandigheden waardoor de vertaalslag van het laboratorium naar de kliniek relatief snel kan worden gemaakt - als inderdaad een gunstig effect blijkt, natuurlijk.

Verhaar: "Amputatie van voeten komt niet heel vaak voor, maar wel regelmatig. We hopen dat de drastische ingreep straks minder vaak nodig zal zijn. Uiteindelijk hopen we dat de behandeling ook van nut kan zijn voor patiënten met minder ernstige vormen van vaatlijden."

Het stamcelonderzoek borduurt voort op het Juventas-onderzoek van het UMC Utrecht waarin patiënten ook cellen uit hun beenmerg ingespoten krijgen. De hoop is dat bloedvatstamcellen uit dat beenmerg nieuwe bloedvaten gaan vormen. Conclusies uit het Juventas-onderzoek zijn pas in 2011 te trekken, maar de voorlopige resultaten zijn hoopgevend, aldus Verhaar.

Verhaar ontving de subsidie van 2 miljoen euro van ZonMW in het programma Translationeel Adult Stamcelonderzoek.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl donderdag 5 november 2009