Productschap Diervoeder

05/11/2009

GMP+-Bijlage 1 Productnormen aangepast

Bestemd voor: GMP+ gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen

Onlangs heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector besloten enkele wijzigingen door te voeren in GMP+ Bijlage 1 Productnormen (inclusief residunormen). Vandaag is een nieuwe versie gepubliceerd waarin alle wijzigingen zijn verwerkt.

Het betreft de volgende aanpassingen in Bijlage 1:

Deel A:

In hoofdstuk 3 (de productnormentabel) is aangepast:
* norm M1 (Antibacteriële remming): de reikwijdte van deze norm is verruimd tot alle voedermiddelen en vochtrijke mengsels.
* norm C7 (Chloor): de benaming Chloor wordt vervangen door Chloride. De (ongewenste) stof die gemeten wordt is het chloride-ion en niet het element "Chloor".

Deel B:

* In hoofdstuk 1 (Inleiding): twee verwijzingen naar paragrafen in GMP+B1 zijn gecorrigeerd.

* In hoofdstuk 2 (par. 2.2.1.a) is de term `producten' vervangen door `diervoeders'.

* In hoofdstuk 3 (tabel 3.2: aanvullende informatie voor enkele coccidiostatica en histomonostatica) is de tabel aangevuld met nieuwe producten en hun respectievelijke
vermenigvuldigingsfactoren.

* In hoofdstuk 4 `Residunormen kritische diergeneesmiddelen' is de tabel 4.2 geactualiseerd.

Verder delen wij u mee dat er op dit moment gewerkt wordt aan een wijziging van de methodiek om residuversleping te beheersen. In paragraaf 2.2.4 van de huidige versie van Bijlage 1 staat dat er afgeweken kan worden van de vermenigvuldigingsfactoren en de hiermee berekende minimale versleping, ingeval de versleping met het betreffende middel zelf is gemeten. Deze afwijkende methodiek zal beter worden beschreven zodat bedrijven zelf kunnen bepalen hoe zij aan de residunormen voldoen.