FNV

5-11-2009

Strijd tegen bezuiniging op AOW gaat onverminderd door

De FNV geeft de strijd tegen de kabinetsplannen voor zware bezuinigingen op de AOW nog lang niet op. Terwijl premier Balkenende en minister Bos zich niet willen laten zien bij het AOW-debat in de Tweede Kamer (dat daardoor wellicht niet doorgaat), roeren FNV-voorzitter Agnes Jongerius en haar collega Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten de trom van verder verzet.

{21november_aanmelden-busvervoer450_tcm7-25655.jpg}

"Waar is de rekensom van het Centraal Planbureau voor het kabinetsvoorstel?", vraagt Jongerius zich af in een interview met dagblad Trouw. Ze voorspelt dat het oordeel van de rekenmeesters niet gunstig zal uitpakken voor het kabinet. Daardoor kan het wetsvoorstel problemen krijgen bij de Raad van State, denkt ze.

Zware beroepen Daarnaast blijft Jongerius hameren op de onwerkbaarheid van het voornemen iets voor `zware beroepen' te regelen. "Het zit steeds maar in mijn hoofd hoe je schoonmakers, chauffeurs in het openbaar vervoer en bouwvakkers massaal kan helpen aan minder zwaar werk."

Korting op AOW en pensioen: duizenden euro's per jaar En dan is er de optie die het kabinet heeft bedacht om mensen na 42 jaar werk toch met 65 jaar de AOW in te laten gaan. Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten rekent in De Telegraaf voor dat de korting op AOW en pensioen kan oplopen tot duizenden euro's per jaar.

Geen achterhoedegevecht Ook Van der Kolk ontkent dat er sprake is van een achterhoedegevecht. "Geen sprake van! Zolang er nog kansen zijn om te beïnvloeden, en dat is tot aan de behandeling in de Eerste Kamer, zullen we daar alles aan doen."

Verdere bezuinigingsoperaties Agnes Jongerius kondigt ook vast verzet aan tegen de grote bezuinigingsoperaties die komend voorjaar bekend worden. Ze waarschuwt voor een technocratische, naar binnen gekeerde operatie, zonder maatschappelijk draagvlak en zonder toekomstvisie. Jongerius pleit voor het opstellen van een businessplan voor Nederland.