Gemeente Valkenswaard

Valkenswaard-Zuid

Aanpassingen in Valkenswaard-Zuid

Op 3 november jl. heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een nieuwe verkavelingsopzet voor de woningbouw in Valkenswaard-Zuid, en met een inrichtingsplan voor het natuurgedeelte in dit gebied. De aanpassingen zijn een gevolg van de uitspraak van de Raad van State, die in maart van dit jaar enkele onderdelen van het ontwerp-bestemmingsplan afwees.

De gemeente heeft zich vervolgens geconcentreerd op het woningbouw- en natuurgedeelte in het gebied. De twee nu voorliggende plannen hebben geen juridische status, maar dienen als basis voor het nog op te stellen bestemmingsplan. Voor beide plangebieden wordt ook nog een beeldkwaliteitsplan opgesteld.

Woningbouw
Voor de toekomstige woonwijk ten zuiden van Dommelen gelden in de nieuwe versie onder meer de volgende uitgangspunten:
* bouw van ruim 300 woningen in diverse vormen en prijsklassen, koop en huur;

* geen appartementen/hoogbouw: wijk met een dorps karakter;
* ruimte voor een woonwagenlocatie met maximaal 15 standplaatsen;
* ecologische verbindingszone tussen Dommeldal en Keersopdal;
* grondexploitatie budgettair neutraal;

* duurzaamheid centraal.

Verkeer
Er is voor gekozen om naast de Venbergseweg nog een tweede lint binnen het plangebied te creëren. Deze nieuwe weg sluit vanaf de Crocuslaan aan op de Pastoor Bolsiusstraat. Aansluitend op deze aantakking en de aansluiting op de Venbergseweg is een centrale groene ruimte gesitueerd.

De Venbergseweg fungeert als interne ontsluiting van de woonwijk. De beoogde hoofdontsluiting is geprojecteerd aan de zuidzijde van het woningbouwgebied, nabij de aansluiting op de Lage Heideweg. Zowel de Venbergseweg als het nieuwe lint sluiten aan op de bestaande infrastructuur van Dommelen. Ook kan het verkeer van de nieuwe woonwijk gebruik maken van de Pastoor Bolsiusstraat en de Mgr. Smetsstraat.

Verder is voorzien in een afsluiting voor doorgaand autoverkeer van de Mgr. Smetsstraat ter hoogte van de geplande aansluiting op de geplande rotonde nabij de Lage Heideweg.

Inrichting natuurdeel
In het inrichtingsplan voor het omvangrijke natuurgedeelte van Valkenswaard-Zuid staan onder meer de volgende uitgangspunten centraal:

* de Dommel met zijn oevers geldt als Natura-2000 gebied;
* ten oosten van deze rivier staat herstel van het Kampenlandschap voorop;

* ten westen ervan komt een 15 ha groot landgoed, met 5 woningen op 3 grote bouwblokken;

* het hele gebied wordt recreatief voor wandelaars en fietsers ontsloten;

* ten westen van het industrieterrein Van Linschotenstraat komt een groene buffer;

* het inrichtingsplan bevat een waterbergingsgebied, waar de Dommel 'gecontroleerd' kan overstromen.

Verkavelingsplan Valkenswaard-Zuid