Gemeente Leeuwarden

Hans Vrouwenvelder promoveert bij Wetsus

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-11-2009)

In de Kanselarij, een prachtig historisch gebouw van het Fries Museum, promoveerde op vrijdag 30 oktober ir. Hans Vrouwenvelder.

Vrouwenvelder werkte als promovendus aan de Technische Universiteit Delft en voerde zijn ondezoek uit bij Wetsus, centre of excellence for sustainable watertechnology in Leeuwarden. Zijn proefschrift draagt de titel:
'Microbiologische vervuiling van spiraalgewonden membraansystemen'.

Dankzij de medewerking van TU Delft wordt het mogelijk gemaakt de promotieplechtigheid in Leeuwarden te houden, de vestigingsplaats van Wetsus. Gewoonlijk vinden promoties uitsluitend plaats op de Universiteit. Nu er een promotie in Leeuwarden wordt gehouden, is de Kanselarij daarvoor een uitgelezen plaats. De gemeente Leeuwarden sponsorde in het kader van dit evenement dan ook met plezier een lunch voor de genodigden.

De wetenschappelijk directeur van Wetsus, prof.dr.ir. Cees Buisman is blij met de mogelijkheid: "Voor de promovendus is het fantastisch om in de stad, waar je gewerkt hebt en je de meeste contacten hebt, je verdedigplechtigheid te houden. Voor Leeuwarden is deze plechtigeheid een kroon op de status van academische stad die het de laatste jaren geworden is."

Het onderzoek van Hans Vrouwenvelder richtte zich op het probleem van het vervuilen van membranen en oplossingen daarvoor. Drinkwater van hoge kwaliteit kan geproduceerd worden met membraanfiltratieprocessen zoals omgekeerde osmose (RO) en nanofiltratie (NF). Door de wereldwijd toenemende vraag naar schoon zoet water wordt de rol voor deze membraantechnologieën steeds belangrijker. Een van de grootste problemen bij toepassing van RO/NF is biofouling - excessieve biomassagroei - resulterend in afname van de werking van RO/NF systemen. Gebaseerd op de nieuwe inzichten, beschreven in het proefschrift, is een overzicht gemaakt van potentieel complementaire benaderingen voor de beheersing van bioufoulingproblemen.