Gemeente Kerkrade

Informatie Besluit bodemkwaliteit (bijgewerkt d.d. 04-09-2009)

Op 1 juli 2008 is het hoofdstuk Grond en Bagger van het Besluit bodemkwaliteit voor het hergebruik van grond en bagger op landbodems van kracht geworden. Dit besluit geeft o.a. een gemeente de mogelijkheid om een bodemkwaliteitskaart te maken en eigen bodembeleid vast te stellen. Een gemeente kan een bestaande kaart en beleid als overgangsrecht vaststellen. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden een bodemfunctiekaart vast te stellen. De gemeente Kerkrade heeft dit eind 2008 gedaan.

In de meeste gebieden van Kerkrade blijven de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan, die eind 2008 als overgangsbeleid zijn vastgesteld, tot eind 2011 gelden. In de volgende gebieden gelden ze niet;


- de gebieden Laura, Domaniale en Wilhelmina waar het Nazorgplan Mijnterreinen inzake de Wet bodembescherming geldt,


- gebieden met te weinig bodemonderzoeken (Berenbos) waar geen achtergrondconcentratie is vastgesteld.

De gemeente heeft de keuze gemaakt om voor de bovenstaande gebieden waar het bodembeheerplan niet geldt en voor nieuwe stoffen voorlopig algemeen landelijk beleid te voeren. Hiervoor is een bodemfunctiekaart vastgesteld. Dit is gedaan in de vorm van een "vertaaltabel" die een hoofdbestemming uit een bestemmingsplan koppelt aan een bodemfunctieklasse uit het Besluit bodemkwaliteit. Hiermee is de kwaliteitseis voor grond die op een perceel wordt hergebruikt vastgelegd.

Hoofdgroep van bestemmingen (cf. SVBP2008)

Zie het origineel