Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

5 november 2009, 16.02 uur

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en minister Eimert van Middelkoop tijdens de commando-overdracht, Regional Command South - Foto: ministerie van Defensie Na een jaar van militaire leiding over de zuidelijke provincies vond zondag 1 november de commando-overdracht van Regional Command South plaats. Generaal-majoor Mart de Kruif droeg met een korte ceremoniële plechtigheid het commando over aan de Britse generaal-majoor Nick Carter. De ceremonie ving aan met een gebed van een mullah.

In zijn toespraak sprak De Kruif in het Afghaans zijn waardering uit voor het Afghaanse volk en hun troepen. Ook sprak hij zijn dank uit aan alle coalitietroepen. Aansluitend vroeg hij een minuut stilte voor de ruim 3.000 Afghaanse militairen en 284 coalitiemilitairen die het afgelopen jaar sneuvelden. Minister Eimert van Middelkoop reisde speciaal voor de overdracht naar Kandahar om de ceremonie bij te wonen.

Bij de ceremonie was namens commandant ISAF luitenant-generaal David Rodriguez, commandant van ISAF Joint Command, aanwezig. Namens het Afghaanse leger sprak brigadegeneraal Shir Mohammad Zazai, commandant van het 205 Corps. De gouverneurs van de zuidelijke provincies, waaronder Assadullah Hamdam van Uruzgan en de Task Force commandanten waren eveneens afgereisd naar Kandahar.

Gevechtscontacten

Nederlandse Viking-rupsvoertuigen tijdens één van de vele patrouilles in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie * Een eenheid van Task Force 55 is de afgelopen periode tweemaal onder vuur genomen door vijandelijke eenheden. Het vuur is beantwoord, daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder de opstandelingen. * De Batttlegroup van Task Force Uruzgan (TFU) voerde deze week in samenwerking met militairen van de Afghan National Army en het Provinciaal Reconstructieteam intensieve patrouillegang uit in voornamelijk de gebieden rondom Deh Rawod. Doel daarvan was om de contacten met de lokale bevolking te verbeteren en de aanwezigheid van ISAF en de Afghaanse overheid zichtbaar te maken. Tijdens deze patrouilles zijn er meerdere geïmproviseerde explosieven (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt. * Tijdens een patrouille ten zuidwesten van Kamp Holland reed een voertuig van de TFU op een IED, maar de hoofdlading ging niet af. Bij dit incident vielen geen gewonden en er was geen schade aan het voertuig. * Militairen van de TFU losten enkele malen een waarschuwingsschot nadat bestuurders van voertuigen stopsignalen negeerden. * Apache-gevechtshelikopters van de Air Task Force kwamen tweemaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. Bij één van die acties zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde.

Burundi - SSR

De genisten bij terugkomst op de luchthaven van Brussel. - Foto: ministerie van Defensie

De bouwmissie van het 39 militairen tellende geniedetachement, dat sinds 9 september naar Burundi was uitgezonden, is afgelopen. De eenheid is teruggekeerd in Nederland. Het detachement, voornamelijk gevormd door leden van het 101 Geniebataljon van de Prinses Margrietkazerne in Wezep, heeft in de Burundese hoofdstad Bujumbura gebouwen neergezet voor het leger en de politie. Het draaide daarbij vooral om informatie-uitwisseling met Burundese collega´s op het gebied van bouwtechnieken.