NVM: Geef consument krachtige stem bij woningbouw

05/11/2009 15:04

NVM Service B.V.

NVM: Geef consument krachtige stem bij woningbouw

NVM presenteert visie over consumentgericht bouwen aan wethouder Adri Duivesteijn van Almere

Nieuwegein, 5 november - Marktpartijen en overheden moeten bij de bouw van nieuwe woningen meer rekening houden met de wens van de consument. In de aanbodgestuurde markt van de afgelopen jaren kon haast iedere nieuwe woning eenvoudig worden verkocht, maar die tijd is nu voorbij. De nieuwe woningopgave waarvoor Nederland staat kan daarom alleen slagen als overheden en marktpartijen intensief met kopers en huurders in overleg gaan. Dat is de boodschap van het NVM visiedocument 'Consumentgericht bouwen', dat vandaag door Anke Bodewes, voorzitter van de commissie VROM van de NVM, is gepresenteerd aan wethouder Adri Duivesteijn van Almere, die een groot pleitbezorger is van een meer consumentgerichte manier van woningbouw.

Consument heeft geen invloed op aanbod woningen

In het visiedocument stelt de NVM dat de aanbodgestuurde woningbouw van de afgelopen jaren de woningmarkt nu opbreekt. Bijna iedere consument wil bij de koop of huur van een woning invloed hebben op het interieur en exterieur, maar de mogelijkheid daartoe is beperkt. Op het moment dat de wensen van de consument ter sprake komen, ligt alles al vast. Door het ontbreken van een passend aanbod blijven mensen noodgedwongen in een woning die niet bij hun situatie past. Ook de locatie van nieuwbouw, veelal zonder overleg vastgesteld door gemeenten, voldoet vaak niet.

De NVM pleit al langer voor een veranderingsproces, waarbij een consumentvriendelijke wijze van ontwikkeling in de woningbouw wordt gerealiseerd. Anke Bodewes, voorzitter van de commissie VROM van de NVM: "Onze boodschap is door de opeenvolgende kabinetten wel ondersteund, maar in de praktijk niet tot stand gebracht omdat de vraag de afgelopen periode zo groot was dat vrijwel alle woningen werden verkocht. Die periode is nu voorbij. De tijd is nu meer dan ooit rijp voor een nieuwe, consumentgerichte aanpak."

De NMV pleit voor een woningmarkt voor en door bewoners. Om dat te bereiken moeten marktpartijen, consumenten en omwonenden al bij de planfase van een ontwikkeling met elkaar om de tafel gaan zitten. Bodewes: "Dit overleg zorgt in de praktijk dat alle details van een project kloppen, van woningtypologie en prijsklasse tot vormgeving en locatie. Consumentgericht bouwen zorgt voor betrokken bewoners, betere wijken en financieel succesvolle projecten."

Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Almere, pleit al jaren voor een grote rol van de consument bij de woningbouw. "In Almere maken mensen de stad. Sinds de start van het programma 'Ik bouw mijn huis in Almere', kan iedereen een eigen huis bouwen. Het zijn niet langer de projectontwikkelaars of de overheden die beslissen hoe de woning er uit komt te zien, maar de bewoners zelf. Het wordt tijd dat het kabinet de omslag van aanbod- naar vraaggecentreerd bouwen serieus neemt. Woonconsumenten moeten woonproducenten worden."

Makelaars cruciaal voor marktgerichtheid

Makelaars kunnen een actieve rol spelen bij het marktgericht maken van woningen. Zij functioneren als schakel tussen omwonenden, kopers, huurders, overheden en marktpartijen. De makelaar maakt de vertaalslag van de wensen van de consument naar een praktisch markt- of bouwadvies.

In het visiedocument is een onderzoek opgenomen van de NVM onder haar leden over consumentgericht bouwen. Daaruit blijkt dat makelaars een grote bereidheid hebben om mee te praten over de ontwikkelingsvraagstukken op de lokale woningmarkt.

Een andere uitkomst is dat makelaars lang niet altijd betrokken worden bij het gehele ontwikkelingsproces. Daarnaast worden makelaars vaak pas ingeschakeld op het moment dat de plannen al klaarliggen. Dat zou moeten veranderen, want juist het begin van het ontwikkelingsproces is belangrijk voor de uiteindelijke marktgerichtheid van de woningen.





http://www.nvm.nl