Slimme Nieuwslezer nu in alle bibliotheken

05/11/2009 15:05

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Met de Slimme Nieuwslezer kunnen laaggeletterden vanaf vandaag in alle bibliotheken online krantenberichten lezen op hun eigen taalniveau.

De Slimme Nieuwslezer ziet eruit als een dagblad, met berichten op de voorpagina en met de rubrieken Nederland, Wereld, Geld, Show, Sport en Makkelijk die naar meer artikelen leiden. De website is bedoeld voor volwassenen die op een gemakkelijke manier zelfstandig nieuwsberichten willen lezen. Daarbij krijgen ze niet alleen teksten op hun eigen niveau aangeboden, maar kunnen ze ook oefeningen doen en woorden laten uitspreken.

Actueel

Dagelijks worden voor de Slimme Nieuwslezer meer dan 1200 actuele teksten uit twaalf nieuwsbronnen gehaald, die automatisch naar leesniveau worden ingedeeld en gekoppeld aan opdrachten. Nieuws van vijf minuten geleden kan zo lesmateriaal worden.

De Slimme Nieuwslezer is uitvoerig getest door cursisten van het Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden (KAN) en zeer positief ontvangen. Een voorgaande versie, bedoeld om Nederlands als tweede taal te leren, is verkozen tot een van de tien meest toonaangevende innovaties in de (semi-)publieke sector van 2008.

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterden, die door hun moeite met lezen en schrijven minder goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. De Vereniging van Openbare Bibliotheken zet zich in voor deze groep, als partner in het Aanvalsplan Laaggeletterdheid van het Ministerie van OCW. In dit kader zijn in veel bibliotheken Lees- en Schrijf!-punten ontwikkeld, waar ook de Slimme Nieuwslezer te vinden zal zijn.

De Slimme Nieuwslezer is ontwikkeld door Edia, op basis van ervaringen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam met de eerdere versie en in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Inhoudelijk advies werd verleend door KAN en het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen van de Universiteit van Amsterdam.

De Slimme Nieuwslezer is tot 1 januari (na registratie) voor iedereen te zien op http://nieuwslezer.bibliotheek.nl/. Daarna is hij alleen toegankelijk binnen de bibliotheek.





http://nieuwslezer.bibliotheek.nl