Bibliotheken verrijken boekenaanbod met journalistiek werk

05/11/2009 15:53

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Bieb link vormt toegang tot verrassend en verbindend informatieaanbod

DEN HAAG, 5 november 2009 - De Openbare Bibliotheken van Nederland gaan hun online collectie uitbreiden met journalistiek werk. Samen met de Volkskrant is de Vereniging van Openbare Bibliotheken per november gestart met de gratis online beschikbaarheid van het gehele krantenarchief. Bieb link, zo heet deze nieuwe dienst, verschaft bibliotheekleden in één oogopslag toegang tot literatuur, achtergronden, actualiteit en hun onderlinge dwarsverbanden. Via de website van uw eigen bibliotheek of via www.bibliotheek.nl wordt doorverwezen naar de Bieb link informatiepagina en kan de gehele collectie doorzocht worden. Met deze dienst richten de bibliotheken zich op scholieren, studenten en professionals die regelmatig van archieffuncties gebruik maken.

Voor studie en werk

Bieb link luidt de officiële integratie van journalistiek werk in de collectie van bibliotheken in. 'Daarmee wordt het informatieaanbod verrijkt en nog beter bruikbaar voor studie en werk', aldus Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en projectleider van deze samenwerking tussen de bibliotheken en de Volkskrant. Volgens Van Velzen versterkt de digitalisering het instituut bibliotheek als organisator van informatie. 'En gek genoeg leidt 'thuisgebruik' van die informatie niet tot teruglopende bezoekersaantallen. Want naast het aanbieden van digitale informatie die leden thuis kunnen raadplegen, blijft de bibliotheek een prettige studie- en ontmoetingsplaats waar men afspreekt met vrienden, medestudenten, collega's en klanten.'

Actualiteit

Bij de bibliotheek zijn al lang niet meer alleen boeken te halen. Naast literatuur beschikte de online bibliotheekbezoeker vanuit huis altijd al over historische archieven. Daar wordt nu de actualiteit aan toegevoegd, in de vorm van gratis digitale toegang tot volledige Volkskrant artikelen. Inclusief die uit het betaalde archief. Voorheen kon dit alleen in de bibliotheek, maar nu hoeven leden hier hun huis of kantoor dus niet meer voor te verlaten! Gewoon even inloggen met het pasnummer en een wereld gaat open. De uitgebreide collectie in combinatie met de browser van www.bibliotheek.nl staat garant voor hoogwaardige zoekresultaten.





http://www.debibliotheken.nl