FNV Sport

Bedrijven moeten in 2010 hun werknemers gaan stimuleren om de fiets te pakken

Met een toename van één procent meer regelmatige woon-werkfietsers, besparen werkgevers al 27 miljoen euro aan verzuimkosten.

Dat stellen het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond. Ze presenteren vandaag een grote landelijke campagne om het gezonde fietsen te promoten. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen niet alleen leidt tot een lagere kans op vroegtijdig overlijden, maar ook tot een lager risico van hart- en vaatziekten en kanker. Het fitheidniveau van fietsende werknemers komt overeen met het fitheidniveau van vijf jaar jongere collega's, en voor regelmatige fietsers ligt dit zelfs op tien jaar jonger.

Prins Pieter-Christaan onthult vandaag de naam van de campagne tijdens het congres van NISB in Ede. "Volgend jaar is een heel speciaal jaar", licht voorzitter Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond toe. "De Giro d'Italia start in Amsterdam en de Tour de France in Rotterdam. Alles staat al in het teken van fietsen, dus wij hebben 2010 omgedoopt tot fietsjaar. Er wordt al heel veel gefietst in Nederland, maar er is ook nog veel te winnen. Veel Nederlanders bewegen namelijk nog steeds te weinig." Fietsen is bovendien een goede manier om overgewicht te voorkomen. Op allerlei mogelijke manieren wordt volgend jaar geprobeerd alle Nederlanders op de fiets te krijgen. Drie ministeries (Volksgezondheid, Verkeer en VROM) hebben al steun toegezegd en ook een tiental landelijke organisaties als de ANWB, de OV-fiets en sportkoepel NOC*NSF.

Daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan fietsen naar het werk. Op dit moment fietst 25 procent van de werknemers regelmatig naar de werkplek, vaak gaat het om afstanden korter dan 7,5 kilometer. Dat moet 28 procent zijn in 2012. "Dat is mogelijk, denken wij, omdat werkgevers vaak niet weten wat ze allemaal kunnen doen om fietsen te promoten", aldus Van der Steenhoven. "Zo mogen ze werknemers een vergoeding van 19 eurocent per gereden kilometer betalen. Ook willen we ze stimuleren om een fietsplan op te stellen, waarmee ze hun personeel voordelig een fiets kunnen aanbieden."