Gemeente Breda

Breda gaat uitvoering geven aan Ruimte-voor-Ruimte

Vanmiddag ondertekenen wethouder Janus Oomen (Ruimtelijke Ontwikkeling en Ontwerp en Beheer Buitengebied) en gedeputeerde Paul Rüpp (Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuistvesting) een overeenkomst die de uitvoering van Ruimte-voor-Ruimte in Breda regelt.

Hiermee komt de weg vrij voor beperkte bouwmogelijkheden in het Bredase buitengebied (rood-voor-groenontwikkelingen).

Â

Met het onderteken van de overeenkomst hebben de provincie en gemeente Breda samen afspraken gemaakt over ieders rol in het traject om te komen tot een bestemmingsplan voor Buitenwonen aan de linten.

Â

In 2007 ontwikkelde de provincie Noord-Brabant beleid dat rood-voor-groenprojecten in het buitengebied mogelijk maakt. Maar voordat gemeenten daadwerkelijk hiermee konden starten, moest er eerst een gemeentelijke visie vastgesteld worden over de plekken die voor die bouw- en landschapsontwikkeling in aanmerking kwamen. Breda is daar op in gesprongen met de structuurvisie Groen en Rood die in september 2008 is vastgesteld.

Â

In de structuurvisie maakt de gemeente duidelijk in welke gebieden er een beperkt aantal woningen mogen worden gebouwd in ruil voor een substantiële bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van het buitengebied. Breda noemt dat Buitenwonen aan de linten. In totaal gaat het om 65 bouwmogelijkheden.

Â

Per woning wordt ⬠140.000,- excl. BTW afgedragen. Daarvan gaat de helft naar de provincie. Die betaalt daar haar
Ruimte-voor-Ruimtebeleid mee. De provincie heeft veel geld uitgegeven om intensieve veehouderijbedrijven op te ruimen die een belasting vormden voor het milieu. Dit geld wordt nu terugverdiend met het beperkt toelaten van woningbouw in het buitengebied. De andere helft van de afdracht per woning gaat naar het gemeentelijke Groenfonds Buitengebied. Dit fonds is speciaal ingesteld om ervoor te zorgen dat de gelden die verdiend worden met Buitenwonen aan de linten besteed worden aan een aantal groenprojecten in het Bredase buitengebied. Dat zijn de projecten Landschapsontwikkeling Weerijs Noord (aan de westkant van de stad) en Landschapspark Oosterhout-Breda (oostkant).

Â

Er zijn al veel verzoeken voor de bouw van woningen binnengekomen. Daarvan passen er 27 in het gemeentelijk beleid. Het college heeft hier in juli 2009 ja tegen gezegd. Ook de provincie heeft inhoudelijk het groene licht voor deze locaties gegeven. In maart 2010 start de procedure om het bestemmingsplan hiervoor te herzien.

Â

Breda, 5 november 2009