Gemeente Dongen

Alfahulp vanaf 1 januari 2010

Publicatiedatum: 5-11-2009

In Dongen werken 180 alfahulpen. Zij helpen ruim 400 Dongenaren bij het opruimen, stofzuigen, ramen lappen, strijken, enzovoort. Omdat de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verandert, gaat de gemeente Dongen de betaling van alfahulp anders regelen. Vanaf 1 januari 2010 gebeurt dat met alfacheques.

Keuze maken uit 3 opties
Klanten die alfahulp krijgen moeten de komende maanden een keuze maken uit drie mogelijkheden. Die worden hieronder beschreven. Ook mensen die werken als alfahulp, moeten kiezen hoe ze vanaf 1 januari willen werken. Als alfahulp, in dienst bij een organisatie, of als zelfstandige. Als klanten tevreden zijn met hun alfahulp, kunnen zij samen bespreken welke keuze ze maken. Kiezen ze bijvoorbeeld allebei voor de Alfacheque, dan kan de alfahulp 'gewoon' bij de klant blijven werken.


1. De Alfacheque
Een alfahulp is niet in dienst bij een organisatie. De klant is werkgever. Alfahulp is geschikt voor mensen die zelf prima kunnen aangeven wat er moet gebeuren. Maar die door hun ziekte of beperking niet zelf kunnen poetsen. Klanten betalen de alfahulp vanaf 1 januari 2010 met de Alfacheque. Ze krijgen steeds een voorraad alfacheques voor drie maanden. De alfahulp krijgt één cheque voor elk uur dat zij (of hij) heeft schoongemaakt De alfahulp stuurt de cheques naar 18k. En vervolgens maakt 18k het juiste bedrag over op de rekening van de alfahulp (elke vier weken). De klant is werkgever, maar de gemeente ondersteunt daarbij:
De klant hoeft niet zelf op zoek naar een alfahulp. Er is namelijk een organisatie die bemiddelt tussen klanten en alfahulpen: 18k. De klant hoeft geen contant geld in huis te hebben. De klant hoeft achteraf geen verantwoording af te leggen over de uitgaven.
De klant maakt zelf afspraken met de alfahulp over wat er moet gebeuren en wanneer. De klant is werkgever.
De klant hoeft geen administratie bij te houden. De klant hoeft geen loonbelasting of premies werkgeversverzekeringen af te dragen.
De klant en de alfahulp hoeven geen verzekering af te sluiten voor wettelijke aansprakelijkheid. Hier zorgt de gemeente Dongen voor. Het tarief is 12,80 per gewerkt uur inclusief 8% vakantiegeld en doorbetaling vakantieuren.
De alfahulp kan zich vrijwillig bij het UWV verzekeren voor ziektewet, WAO, WIZ en WW.
De alfahulp krijgt bij ziekte 6 weken doorbetaald. De klant krijgt voor een eventuele vervangende hulp extra alfacheques.


2. Hulp van iemand die in dienst is bij een organisatie Klanten kunnen ook kiezen voor hulp van iemand die in dienst is bij een organisatie. Dat heet: voorziening in natura. Klanten kunnen alleen kiezen voor een organisatie die een contract heeft met de gemeente Dongen. Binnenkort wordt bekend welke organisaties per 1 januari 2010 een contract krijgen. De hulp moet zich houden aan afspraken die gelden binnen zijn of haar organisatie.
Bij langdurige ziekte, zorgt de organisatie voor vervanging. Klanten hoeven zelf geen administratie bij te houden. Klanten hoeven geen verzekering af te sluiten.
De organisatie bepaalt hoeveel de medewerker verdient. En betaalt het salaris aan de medewerker en zorgt voor de betaling van premies voor de ziektewet, WAO, WIZ en WW en pensioen (de medewerker bouwt dus pensioenrechten op).
De organisatie maakt afspraken met de medewerker over bijscholing.


3. Geld om het zelf te regelen
De klant krijgt geld om de hulp zelf te regelen. Dat heet een persoonsgebonden budget.
De klant zoekt een zelfstandige of een organisatie die wil helpen bij het huishouden.
De klant is werkgever of opdrachtgever. De klant moet volledig zelfstandig zorgen voor
alles wat komt kijken bij het werkgeverschap/opdrachtgeverschap. De klant moet een goede administratie bij houden en verantwoording afleggen. Als een bepaald bedrag niet goed is besteed, moet dat terugbetaald worden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan hierbij ondersteuning bieden.
De klant bepaalt hoeveel er per uur wordt betaald (minstens minimumloon).
Mensen die als zelfstandige werken moeten zelf hun verzekeringen regelen.

Vragen?
Zowel klanten als alfahulpen hebben een brief van de gemeente Dongen ontvangen met daarin bovenstaande informatie. De gemeente Dongen organiseert daarnaast twee voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners die hulp bij het huishouden ontvangen. Deze bijeenkomsten zijn op:
- maandag 16 november van 14.00 tot 16.00 uur
- woensdag 18 november van 10.00 tot 12.00 uur De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale Hal van het gemeentehuis. Alle klanten worden hiervoor uitgenodigd.

Wie vragen heeft, kan bellen met het algemene informatiepunt (013) 213 13 13.
Klanten en alfahulpen kunnen ook naar het Zorgloket. Het Zorgloket in het gemeentehuis is iedere werkdag geopend van 8.30 tot 12.30 uur. Op woensdag ook nog van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 17.00 tot 19.00 uur. U kunt het zorgloket ook telefonisch bereiken onder nummer (0162) 38 32 68, op iedere werkdag van 8.30 tot 12.30 uur. Het emailadres van het Zorgloket is Zorgloket@dongen.nl