Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 2 november 2009
Betreft witte lijst schoolkosten

Geachte heer Limper,

Naar aanleiding van uw brief van 13 juli 2009 deel ik u het volgende mede. In uw brief geeft u kritiek op de werking en de waarde van de zgn. witte lijst omdat er geen controle plaatsvindt wanneer een school zich aanmeldt voor de witte lijst.

Ik wil hier graag als volgt op reageren.
De witte lijst bevat de scholen die bij de VO-raad melden dat zij de gedragscode schoolkosten naleven. Deze gedragscode is, zoals u weet, een afspraak tussen de VO-raad, besturen- en ouderorganisaties. De gedragscode is geen onderdeel van de bestaande wet- of regelgeving. Wanneer scholen zich bij de VO-raad melden, geven zij aan conform de inhoud van gedragscode te handelen. Zoals uit de code zelf blijkt, is er met het opstellen van deze gedragscode door de vertegenwoordigers van ouders, besturen en schoolleiders het signaal afgegeven wat zij onder `goed bestuur' verstaan als het om schoolkosten gaat. De code vraagt van elk van deze partijen in de school een inspanningsbijdrage om het doel van de code te realiseren: namelijk transparantie en beheersing van de kosten voor ouders.

Vanzelfsprekend acht ik dit van groot belang. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt daarom de naleving van de wet omtrent de vrijwillige ouderbijdrage en de ontwikkeling van de schoolkosten. De uitkomsten zullen in het voorjaar van 2010 in het Onderwijsverslag 2009 verschijnen.

Als de VOO, die overigens als enige organisatie destijds heeft geweigerd om de gedragscode te ondertekenen, er aan twijfelt of de scholen de gedragscode ook daadwerkelijk naleven, is het zaak dat u deze twijfels neerlegt bij de partijen die a
agina 1 van 2 P





de gedragscode hebben getekend en tegelijkertijd op schoolniveau uw eigen Datum achterban, namelijk de ouders, zoveel mogelijk ondersteunt.

In dit verband heb ik verheugd kennis genomen van uw initiatief om samen met Onze referentie de VO-raad een cursus aan te bieden voor ouders in de MR. Een dergelijk initiatief

is in mijn ogen de juiste manier om de verantwoordelijke partijen beter in stelling te brengen en te ondersteunen. Ik hoop dat u ook de overige ouderorganisaties hierbij kunt betrekken.

Inmiddels heeft u kennis kunnen nemen van het feit dat de Tweede Kamer is geïnformeerd over de laatste stand van zaken betreffende de "gratis" schoolboeken en de Taskforce gratis schoolboeken. Ook de scholen ontvingen hier informatie over.

Met vriendelijke groet,

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2