Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 4 november 2009
Betreft brief BACE d.d. 7 september 2009

In reactie op uw brief van 25 september jl. met kenmerk 2009Z16021/2009D4441 het volgende.

Op 25 maart 2009 heeft ATIM Opleidingen een klacht ingediend bij CFI over het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Stichting Vakopleiding Transport en Logistiek (Kenniscentrum VTL). Klager geeft in zijn brief aan dat hij vindt dat er een te sterke verwevenheid is tussen de taken van VTL als kenniscentrum en zijn activiteiten als commerciële opleider. Vervolgens heeft dezelfde klager, maar nu namens BACE Opleidingen op 7 september 2009 een tweede brief naar CFI gezonden. Deze brief bevat dezelfde klacht als in zijn eerste brief, met extra informatie over een inval van de NMa bij VTL naar aanleiding van een klacht van de BOVAG. Deze brief heeft klager in kopie aan uw vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd. Beide brieven heb ik voor onderzoek overgedragen aan de Inspectie van het Onderwijs. Genoemde klacht kent twee aspecten, waarop ik hieronder kort zal ingaan en tevens de follow-up hierop zal aangeven.

Verzoek om herziening bekostiging OCW
Kenniscentrum VTL ontvangt bekostiging van OCW op grond van artikel 1.5.1 en
1.5.2 van de WEB. VTL voert namelijk werkzaamheden uit die hem bij wet zijn opgedragen. Het gaat daarbij om het onderhouden van de landelijke kwalificatiestructuur en de bevordering van de kwaliteit van de plaatsen waar de beroepspraktijkvorming wordt verzorgd. Indien het geld niet aan deze doelen wordt besteed, zal de accountant geen goedkeurende verklaring afgeven, op grond van het Controleprotocol OCW.

Aan de inrichting van de organisatie van een kenniscentrum stellen wet-, noch regelgeving eisen. Het kenniscentrum is als lid van de vereniging voor kenniscentra (Colo), gehouden om de opgestelde Governance Code per 1 januari 2008 in de organisatie te implementeren. De code bevat een hoofdstuk over hybriditeit, waarin normen zijn gegeven voor private activiteiten. De code is te vinden op: http://www.colo.nl/governance-en-verantwoording.html.

De Raad van Toezicht van VTL is het eerst aangewezen orgaan om over de code te waken. Daarnaast bestaat bij Colo een monitoringscommissie die een prestatiemonitor zal opleveren, ook ten aanzien van VTL. De Inspectie van het a
na 1 van 2 Pagi





Onderwijs houdt geen toezicht op de uitvoering van de code. De code is niet door Datum mij vastgesteld. Het enkel niet naleven van de code kan voor mij dus geen reden 30 oktober 2009

zijn om de bekostiging te herzien. Onze referentie BVE/Stelsel/165116

Verwijt van misbruik van machtspositie

Naast klager heeft ook BOVAG op 25 juni 2008 een klacht ingediend bij de NMa. Deze klacht heeft uiteindelijk geleid tot een inval bij VTL op 22 april 2009. Dit duidt erop dat de NMa inderdaad aanwijzingen heeft dat er sprake is van misbruik van machtspositie, dan wel kartelvorming. De uitkomst van het onderzoek zal ik evenwel moeten afwachten alvorens ik definitieve conclusies kan trekken.

Overigens heb ik de Inspectie van het Onderwijs begin dit jaar gevraagd een themaonderzoek te doen naar de scheiding van publieke en private middelen bij de kenniscentra. VTL maakt onderdeel uit van dit onderzoek. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zal ik bezien of nadere maatregelen noodzakelijk zijn. Het rapport van de inspectie verwacht ik begin 2010.

Zodra de NMA en de inspectie hun onderzoeken hebben afgerond, zal ik de Tweede Kamer nader informeren.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2