A&F Agrotechnology & Food Innovations
5 nov 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group
Agrotechnologie en Voedingswetenschappen van Wageningen University,
en de Universiteit van Tsukuba, Tokyo, gaan samenwerken op het gebied
van algen. René Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie,
was aanwezig bij de ondertekening van de Letter of Intent in Japan.Â
Wijffels: 'In Japan is in de jaren negentig veel kennis opgedaan over
algen en zeewier. En momenteel is er in Nederland veel ontwikkeling op
dit gebied. Er is een enorm belang bij voor beide landen om vanaf nu
samen te werken om capaciteit op te bouwen en ook om toegang te hebben
tot de kennis die destijds in Japan ontwikkeld is'. Marion van Es,
studente Biotechnologie, is momenteel op stage in Japan om de
activiteiten in Japanse bedrijven en universiteiten op het gebied van
aquatische biomassa (zeewier en algen) in kaart te brengen. âAan de
hand hiervan willen we concrete samenwerking vormgevenâ, zegt
Wijffels.
Hij werkt aan een proefreactor in Wageningen om energie uit algen te
winnen. Zijn collega Willem Brandenburg van de Plant Sciences Group,
ook onderdeel van Wageningen UR, werkt aan de toepassing van zeewier
voor biodiesel en voedingsingrediënten. Er zijn veel parallellen
tussen algen en zeewier; de kennis hierover kan elkaar versterken.
Wijffels en Brandenburg woonden beiden het seminar in Japan over
aquatische biomassa bij.