A&F Agrotechnology & Food Innovations


5 nov 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

Agrotechnologie en Voedingswetenschappen van Wageningen University, en de Universiteit van Tsukuba, Tokyo, gaan samenwerken op het gebied van algen. René Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie, was aanwezig bij de ondertekening van de Letter of Intent in Japan.Â

Wijffels: 'In Japan is in de jaren negentig veel kennis opgedaan over algen en zeewier. En momenteel is er in Nederland veel ontwikkeling op dit gebied. Er is een enorm belang bij voor beide landen om vanaf nu samen te werken om capaciteit op te bouwen en ook om toegang te hebben tot de kennis die destijds in Japan ontwikkeld is'. Marion van Es, studente Biotechnologie, is momenteel op stage in Japan om de activiteiten in Japanse bedrijven en universiteiten op het gebied van aquatische biomassa (zeewier en algen) in kaart te brengen. âAan de hand hiervan willen we concrete samenwerking vormgevenâ, zegt Wijffels.

Hij werkt aan een proefreactor in Wageningen om energie uit algen te winnen. Zijn collega Willem Brandenburg van de Plant Sciences Group, ook onderdeel van Wageningen UR, werkt aan de toepassing van zeewier voor biodiesel en voedingsingrediënten. Er zijn veel parallellen tussen algen en zeewier; de kennis hierover kan elkaar versterken. Wijffels en Brandenburg woonden beiden het seminar in Japan over aquatische biomassa bij.