Drie sterfgevallen door vaccinaties

05/11/2009 16:45

gezondNU

HARDERWIJK - In Nederland land zijn recent drie baby's van drie tot zes maanden overleden na vaccinatie. Dat meldt de website van het tijdschrift gezondNU, www.gezondnu.nl De kinderen stierven binnen anderhalve week nadat ze waren gevaccineerd tegen zes of zeven infectieziekten. Het RIVM heeft besloten bepaalde vaccinaties 'on hold' te zetten.

Eén baby overleed anderhalve dag na de inentingen, een ander na twee dagen en de derde stierf na elf dagen. De sterfgevallen deden zich voor in de tweede helft van oktober, binnen een tijdsbestek van anderhalve week.

De overleden kinderen zijn onder meer gevaccineerd met het pneumokokkenvaccin Prevenar. Omdat de Prevenarspuiten uit één en dezelfde partij afkomstig waren, heeft fabrikant Wyeth uit voorzorg verzocht deze partij niet meer te gebruiken. Dit in afwachting van het lopende onderzoek naar de drie sterfgevallen. Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM heeft afgelopen dinsdag de consultatiebureaus opdracht gegeven doosjes en/of spuitjes met partijnummer D66977 niet meer te gebruiken en voorlopig apart te zetten. Deze maatregel is in ons land vrijwel zonder precedent. Het is volgens gezondNU de laatste decennia niet voorgekomen dat een vaccinpartij 'on hold' werd gezet vanwege mogelijk aan vaccinatie gerelateerde sterfgevallen. Het betreft overigens een partij die door het gehele land is verspreid en waarmee op grote schaal is gevaccineerd, in elk geval in de maand oktober. De volledige partij bestond uit 110.000 doses, daarvan zijn bijna 11.000 doses ingespoten.

Onderzoek

Op dit moment is de doodsoorzaak van de kinderen nog niet bekend. Het veiligheidsbewakingsteam van RIVM CIb doet onderzoek naar de sterfgevallen, in samenwerking met de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De resultaten van dit onderzoek worden volgens gezondNU niet verwacht vóór half december.

Elk jaar krijgt het RIVM vijf tot tien meldingen van kinderen die zijn overleden na een vaccinatie. Tot nu toe zijn sterfgevallen na vaccinatie in ons land altijd afgedaan als een toevallige samenloop van omstandigheden, waarbij een relatie met de vaccinatie 'onwaarschijnlijk' zou zijn. Kortom: dood 'na', maar niet 'door' vaccinatie. Dit was bijvoorbeeld ook het geval na de dood van Freek Hagoort (8), die afgelopen maart overleed nadat hij drie dagen eerder de BMR-DTP-prik voor negenjarigen had gekregen.

Terughoudend

Het RIVM CIb is terughoudend met het geven van details over de drie overleden baby's. Daardoor is onbekend waar ze woonachtig waren. Evenmin wordt informatie verstrekt over de wijze waarop ze zijn gestorven. Wel heeft de redactie van gezondNU achterhaald dat twee van de drie overleden kinderen naast het Prevenarvaccin, op dezelfde dag, een DKTP-Hib-HepB-vaccin hebben gekregen. Hiervan waren de partijnummers ook identiek, net als bij het Prevenarvaccin. Het derde kind kreeg naast de Prevenarspuit een DKTP-Hibprik.

Twee van de drie kinderen zijn dus ook ingeënt tegen hepatitus B. Dit gebeurt in ons land alleen wanneer de moeder drager is van het hepatitis B-virus, wanneer een ouder afkomstig is uit een gebied waar hepatitis B veel voorkomt en bij kinderen met het syndroom van Down.





http://www.gezondnu.nl

http://www.gezondnu.nl/pers