Bonden bereiken principeakkoord cao RTL Nederland

05/11/2009 16:47

FNV KIEM

Hilversum, 5 november 2009- Na lange, slepende onderhandelingen tussen FNV KIEM, NVJ, Unie en de directie van RTL Nederland, is er vanmorgen een principeakkoord bereikt over de cao voor 2009 en 2010. Eerder deze maand werden er nog acties vanuit het personeel verwacht tegen de achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden en het uitblijven van een nieuwe cao. Het akkoord moet nu nog goedgekeurd worden door de leden.

Achteruitgang werknemers blijft uit

De voorgenomen verslechteringen die RTL in petto had voor haar personeel, hebben de bonden vanmorgen van tafel geschoven. De cao voor 2009 blijft op een absolute nullijn. Dit houdt in dat niemand erop voor- of achteruit gaat. Voor 2010 is een bijzondere afspraak gemaakt ten aanzien van een eenmalige voorwaardelijke uitkering van 1%. Deze zal aan het eind van dat jaar worden uitgekeerd, indien RTL een beter bedrijfsresultaat heeft behaald dan dit jaar.

FNV KIEM en de overige bonden hebben naast afspraken voor dit en komend jaar ook gesproken over het opstellen van een samenhangende agenda voor modernisering en flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden. Als daarvoor draagvlak onder het personeel bestaat zouden die bij de cao van 2011 kunnen gaan gelden.

Flexibele overeenkomst Productions

Er zijn aparte afspraken gemaakt voor de business unit Productions. Namelijk dat er flexibele overeenkomsten met het personeel mogelijk worden. Hiermee kan RTL maximaal gebruik maken van overeenkomsten die de flexwet toestaat.

Daarnaast wordt ook de keuze m.b.t. de pensioenregeling flexibel. Werknemers kunnen kiezen uit twee regelingen. RTL Nederland wil met deze afspraken op één lijn komen met de overige productiebedrijven in ons land.

FNV KIEM tevreden

Met deze afspraken schatten de bonden in dat er geen acties zullen volgen en de leden zullen instemmen met het akkoord. Martin Kothman, bestuurder FNV KIEM, zegt met tevredenheid de onderhandelingen tot zover te hebben afgerond. "We hebben te maken met een algehele financiële verslechtering van commerciële omroepbedrijven. Dit heeft alles te maken met de economische recessie. Binnen deze omstandigheden hebben we het uiterste uit de kan gehaald".