Senternovem

05-11-2009 | Commissie Corbey brengt eerste adviezen uit

De Commissie Corbey, officieel Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (CDB), heeft drie adviezen uitgebracht om de duurzaamheid van grootschalige inzet van biomassa voor energie en transport te waarborgen. De adviezen worden vandaag aangeboden aan Minister Cramer.

De Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa is ervan overtuigd dat met grootschalig gebruik van biomassa een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de oplossing van het klimaatprobleem. Inzet van biomassa kan tevens bijdragen aan vermindering van armoede, meer werkgelegenheid, innovatie en duurzame ontwikkeling. Grootschalige inzet van biomassa is echter alleen positief als aan een aantal voorwaarden op het gebied van duurzaamheid is voldaan; zonder garanties voor duurzaamheid is het stimuleren van biomassa eerder een stap achteruit. Daarom adviseert de CDB:

1. Het instellen van een rapportageplicht voor brandstofleveranciers over de aard en herkomst van biobrandstoffen. Door transparante informatie kan de overheid zonodig doelstellingen aanpassen, en kunnen consumenten kiezen voor duurzaamheid.
2. Duurzaamheidscriteria moeten niet alleen gelden voor transportbrandstoffen, maar ook voor de biomassa die in de elektriciteitscentrale wordt bijgestookt of elders in de bio-based economy (bijvoorbeeld chemie) wordt ingezet. Eerlijke concurrentie is noodzakelijk.

3. Neem ongewenste en onbedoelde effecten van grootschalige inzet van biomassa serieus. Innovatie is nodig om grotere efficientie in de landbouw te stimuleren, en het gebruik van reststromen en gedegradeerde gronden. Zoek naar een stabiele bron van financiering van bescherming van biodiversiteit.

CDB
De CDB is een breed samengestelde commissie die de Nederlandse regering adviseert over duurzaamheid als randvoorwaarde bij de grootschalige inzet van biomassa en biobrandstoffen. Voorzitter is Dorette Corbey, het secretariaat is in handen van Ella Lammers, SenterNovem en Judith van der Stel, VROM.

Meer informatie
De adviezen van de CDB zijn te vinden op www.corbey.nl.