CDA

Lambert van Nistelrooij: Doorbraak in telecompakket

Vandaag zijn het Europees Parlement en de Raad van Ministers het eens geworden over consumentenrechten op het gebied van internet. Dit was het laatste struikelblok van een groot pakket Europese maatregelen op het gebied van telecom.

Een van de onderhandelaars was CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (telecom): "Op het gebied van het internet gaat nu gelden wat op andere terreinen al vanzelfsprekend is: bij verondersteld misbruik kunnen consumenten pas na een eerlijk proces worden afgesloten. Dit was de centrale eis van de onderhandelingsdelegatie van het EP. De lidstaten voelden hier aanvankelijk niets voor, maar kozen uiteindelijk eieren voor hun geld. Verder uitstel van de beslissing zou namelijk het hele telecompakket in de waagschaal hebben gesteld."

Afgesproken is dat de lidstaten, wanneer ze maatregelen willen nemen tegen verondersteld misbruik, de fundamentele rechten en vrijheden van consumenten uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (onder andere het recht op vrije meningsuiting, privacy) in acht moeten nemen. Ook kan men in beroep gaan tegen een eventuele veroordeling.

Hiermee is de weg vrijgemaakt voor het in werking treden van het telecompakket. Dat gaat over tal van zaken zoals het stimuleren van de opbouw van een nieuwe generatie vaste en mobiele netwerken, het mogelijk maken van het aanbieden van nieuwe digitale diensten en nieuwe spamregels. Het onderhandelingsrezultaat moet nog door het voltallige Parlement en de Raad worden bekrachtingd. Van Nistelrooij verwacht dat dit een hamerstuk zal zijn. De nieuwe regels worden begin 2010 van kracht.

---