Gemeente Leidschendam-Voorburg


Eerste woningen De Cascade opgeleverd

Jaren '30 stijl gewild bij kopers

29 oktober 2009 - Sommige bewoners moesten voor het bezoek van de wethouder het klussen in hun spiksplinternieuwe woning even onderbreken. Onder het geluid van de bouwvakkers verderop in de wijk stonden de prille bewoners van De Cascade samen met wethouder Marcel Houtzager op 29 oktober even stil bij de oplevering van de eerste 12 woningen.

Op het terrein van de voormalige gemeentewerf langs de Oude Trambaan in Leidschendam komen 51 woningen en een wijkcentrum. Dertig eengezinswoningen zijn al bijna gereed, de huurappartementen worden komend voorjaar opgeleverd. De eerste 12 woningen die nu zijn opgeleverd liggen rond een plein, genaamd het Pliniushof. Met de naam en de inrichting van het plein wordt verwezen naar de voormalige gracht van Corbulo die onder het plein is gelegen. Wethouder Houtzager wees op de Romeinse huisnummers in het straatplaveisel, een andere verwijzing naar het Romeinse verleden van deze plek.

Reuzen vogelhuis
De wethouder bracht een reuzen vogelhuis mee, een op schaal nagemaakte woning van het Pliniushof. Daaruit kwamen vogelhuisjes tevoorschijn, die hij overhandigde aan de trotse bewoners. De kinderen kregen een vogelfluitje, 'zodat het toch al een beetje voorjaar lijkt'. De wethouder keek terug op het project: 'Juist in deze economische tijden is het goed om te zien dat dit project voorspoedig verloopt. Ik ben blij dat ik destijds invloed kon uitoefenen op de architectuur. Veel bewoners voelen zich aangetrokken tot de stijl uit de jaren dertig, waarom zou je dan niet daaraan tegemoet komen?'

Water als verbindend element
De Cascade wordt in opdracht van Woningstichting WoonInvest gerealiseerd door de VOF Cascade, waarin twee bedrijven samenwerken: VISADE Advies in projectontwikkeling B.V. en aannemersbedrijf De Langen & van den Berg B.V. De projectnaam De Cascade verwijst naar een brede singel in het plan, waarin enkele watertafels een cascade (een soort waterval) vormen. Daarnaast liggen de appartementen en 10 eengezinswoningen aan de directe verbinding aan de Vliet.

Bron: Visade