NEN


Veiligheid boren tunnels onvoldoende

donderdag 5 november 2009, 13:23

De arbeidsveiligheid bij het bouwen van boortunnels is onvoldoende gewaarborgd omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Om die situatie te verbeteren moeten opdrachtgevers meer verantwoordelijkheid nemen.

Dat stelde Dick Kraaijenbrink, manager veiligheid, gezondheid en milieu bij Mobilis TBI infra, onlangs tijdens het Van de Perre-symposium in Breda. De arbeidsveiligheid bij het bouwen van boortunnels omschreef Kraaijenbrink als 'matig': "Er wordt op dit moment niet onveilig gebouwd, maar er kan nog een hoop verbeteren. Omdat er geen duidelijke richtlijnen bestaan, wordt er op de werkvloer te veel geïmproviseerd en dat brengt risico's met zich mee."

Konijnenhol
De Arbowet is volgens Kraaijenbrink niet toereikend: "Het bouwen van een tunnel moet je zien als een konijnenhol. Er is maar één ingang. Daarom moet het volgens de Arbowet als een afgesloten ruimte worden gezien. Daarnaast zijn er restricties aan het gebruik van bepaalde hoogte van voltages die wij gewoon nodig hebben om die tunnel te bouwen." Han Admiraal, lector ondergronds ruimtegebruik bij Carus, een lectoraat van de Hogeschool Zeeland, onderzocht de arbeidsveiligheid tijdens de bouw van boortunnels. Hij herkent zich in de problemen die Kraaijenbrink schetst: "In de Arbowet is het niet geregeld. Er zijn in Nederland welgeteld twee publicaties over de veiligheid tijdens de realisatie van boortunnels. Beide stammen van tien jaar geleden. Sindsdien is het akelig stil gebleven."

Veiligheidsconcept
Om de arbeidsveiligheid te verbeteren moeten volgens Kraaijenbrink opdrachtgevers duidelijkere arbo-eisen stellen bij de bouw van boortunnels. Daarbij is het belangrijk dat de prijs van het veiligheidsconcept vooraf wordt vastgesteld en niet meespeelt bij de concurrentie tussen aannemers bij het aanbestedingstraject, meent hij: "Nu zie je vaak dat aannemers snijden in de veiligheidskosten om zo meer kans te maken bij een aanbesteding. Daar moeten we vanaf. Opdrachtgevers moeten de veiligheidsconcepten buiten de concurrentiestrijd houden."

Bron: Cobouw
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TR 14121-2:2008 en (Norm) NEN-EN 12110:2002+A1:2008 en (Norm) NEN-EN 12336:2005+A1:2008 en (Norm) NEN-EN 12111:2003+A1:2009 en (Norm)