Gemeente Castricum

College legt Structuurvisie Duin en Bosch voor aan raad

B&W van gemeente Castricum hebben op dinsdag 3 november de Structuurvisie voor het gebied Duin en Bosch voorlopig vastgesteld en ter definitieve vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Het besluit van het college volgt op de inspraak afgelopen zomer op het concept en overleg met de Parnassia Bavo Groep (PBG) waar Dijk en duin deel van uitmaakt. De structuurvisie omvat de (vervangende) nieuwbouw van 45.000 m' zorgvoorzieningen en 230 woningen. Daarnaast worden de rijksmonumenten gerenoveerd, deels ten behoeve van een nieuwe functie (zie overzicht). De twintig rijksmonumentale broederwoningen die nu in gebruik zijn voor medewerkers van PBG komen via een corporatie op de woonmarkt als sociale huurwoningen. Overigens worden de gedachten over mogelijkheden voor de monumenten eerst door het college voor advies voorgelegd aan de Monumentenraad.

De hoofdweg (tussen Duinenboschweg en Zeeweg), de toegangswegen tot de woonclusters en enkele wandel- en fietspaden worden openbaar terrein. Voor het beheer van het groen op het landgoed Duin en Bosch wordt een groenstichting opgericht waarin de gemeente Castricum, PBG en de Vereniging van Eigenaren van de nieuwe woningen zitting hebben. Deze groenstichting gaat al het gemeenschappelijk groen op het terrein onderhouden op basis van een groenbeheerplan. Hiermee wordt de hoge landschappelijke kwaliteit van het landgoed ook voor de toekomst zekergesteld.

De start van de bouwwerkzaamheden wordt verwacht in 2011. De totale gebiedsontwikkeling zal in vijf tot tien jaar gerealiseerd worden en betekent ook een impuls voor de werkgelegenheid voor bouw- en sloopbedrijven. Indien de gemeenteraad akkoord gaat met de structuurvisie zullen gemeente en de Parnassia Bavo Groep een akkoord tekenen voor de planrealisatie.

De Parnassia Bavo Groep wil met de bouw van 230 nieuwe woningen de vernieuwing van de zorgvoorzieningen op het terrein ter hand nemen, nieuwe infrastructuur aanleggen en de restauratie van de monumenten op het terrein financieren. Het plan voorziet in een uitbreiding van de zorg op het terrein. Het nieuwe bestemmingsplan maakt de uitbreiding van het aantal bedden van 450 naar 600 mogelijk. Dit betekent een evenredige uitbreiding van de werkgelegenheid van 600 arbeidsplaatsen nu naar mogelijk in totaal ongeveer 800 in de toekomst.

Overzicht monumenten met geplande functiewijziging (uit Ontwikkelingsplan)

Monument

Huidig gebruik

Toekomstig gebruik

dienstwoningen Â

20 dienstwoningen Â

20 sociale huur/koopwoningen

werkplaatsÂ

ondersteunend aan zorg Â

2 eenheden wonen - werken

paviljoen Breehorn

Zorg

maatschappelijk wonen

watertoren

geen

nog onbekend

paviljoen De Loet

Kantoor

wonen/zorg (zorghotel?)

Magazijn/werkplaats tuindienst

ondersteunend aan zorg

Wonen

koetshuis met paardenstal en koetsierswoning

ondersteunend aan zorg

2 woningen en 1 vrije kavel

tramremise

ondersteunend aan zorg

bijgebouw tbv wonen en werken

boerderij

Horeca

Wonen

Noot: Het ontwikkelingsplan gaat uit van voortzetting van het huidige gebruik door de Parnassia Bavo Groep van de volgende gebouwen: hoofdgebouw, badhuis, kerk, verpleegstershuis en ketelhuis. Een parkwachterswoning, opzichterswoning en dienstwoning blijven als woning fungeren. Het anatomiegebouw blijft zijn kantoorfunctie behouden.

Â