Partij van de Arbeid

PvdA aan de slag met veteranenwet

De PvdA-fractie gaat zelf een wetsvoorstel maken voor gepaste nazorg voor veteranen. Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink vindt dat staatssecretaris De Vries te laat is met een door de Kamer gewenste kaderwet voor veteranen. 'Als het om vliegtuigen gaat, is geen moeite te veel voor Defensie. En als het om veteranen gaat, moet de Kamer leuren, zeuren en sleuren en nu krijgen we nog niets.'

De PvdA maakt zich al jaren sterk voor goede zorg voor Nederlandse veteranen, en weet zich daarin Kamerbreed gesteund. Eijsink dringt al tijden aan op meer juridische waarborgen. Daarin moeten niet alleen de rechten van de veteranen worden vastgelegd, maar ook de zorgplicht en het aansprakelijkheidsrisico van de staat.

In het coalitieakkoord is dat formeel bevestigd: deze regeerperiode zou worden nagegaan of de zorg kan worden verbeterd met een zogeheten Kaderwet Veteranen. Deze wet kan als juridische basis dienen voor een 'Veteranenwet'.

Staatssecretaris De Vries zegde in juni onder druk van de Kamer toe om voor 1 november met een aanzet voor een Veteranenwet te komen. De PvdA vindt dat zijn opzet niet voldoet. De CDA-bewindsman heeft deze week een brief aan de Kamer gestuurd waarin hij het alleen heeft over militairen die Defensie hebben verlaten. De Kamer wil dat de veteranenwet ook geldt voor militairen die op missie zijn geweest en nog bij de krijgsmacht werken.

Eijsink wijst erop dat een te grote groep veteranen met negatieve gevolgen kampt van hun diensttijd. Denk aan lichamelijk letsel, maar ook psychische gevolgen van heftige gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Op het gebied van zorg en risicoaansprakelijkheid valt volgens de PvdA nog een flinke slag te slaan.