Plasterk onderzoekt fiscale maatregelen voor vrouwen op arbeidsmarkt

05/11/2009 17:54

Taskforce DeeltijdPlus

Minister Plasterk van Emancipatie laat onderzoeken welke fiscale maatregelen Nederlandse vrouwen stimuleren of belemmeren om meer uren te gaan werken en economisch zelfstandig te zijn. Dat zei hij donderdag tijdens de internationale wetenschappelijke conferentie 24orMore, die donderdag 5 en vrijdag 6 november door de Taskforce DeeltijdPlus in Amsterdam wordt gehouden. Plasterk wil dat vrouwen meer uren gaan werken, zodat ze economisch en financieel zelfstandig worden. Momenteel is minder dan de helft van alle Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig.

'Wanneer je je realiseert dat een op de drie huwelijken in Nederland strandt, dat zeventig procent van de alleenstaande ouders op bijstandsniveau leeft en dat het grootste deel van de alleenstaande ouders een vrouw is, dan weet je voor welke taak vrouwen staan: zorgen dat ze financieel onafhankelijk worden', aldus Plasterk in een videoboodschap bij de opening van deze tweedaagse conferentie. 'Vrouwen dragen die verantwoordelijkheid niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen.' Minister Plasterk verwacht eind deze maand samen met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de resultaten van zijn onderzoek aan de Kamer te presenteren.

Nergens in Europa wordt zo veel parttime gewerkt als in Nederland. Maar tegelijkertijd werken Nederlandse vrouwen aanzienlijk minder uren dan buitenlandse vrouwen. Dat gaat ten koste van hun carrièreperspectief en de opbouw van hun pensioen, waardoor ze economisch afhankelijk blijven van hun partner. Om vrouwen te stimuleren meer uren te gaan werken en hun kleine deeltijdbanen te verruilen voor grote deeltijdbanen van meer dan 24 uur per week, is door het kabinet en de sociale partners in 2008 de Taskforce DeeltijdPlus opgericht.

Ook staatssecretaris Klijnsma pleit voor grotere deeltijdbanen

Ook staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleitte op de conferentie 24orMore voor het meer uren werken van vrouwen. Zij ziet de oplossing in cultuurverandering en flexibiliteit. 'We lijken het nog steeds normaal te vinden dat vrouwen in deeltijd werken en dat deze vrouwen verder geen ambities hebben. Maar het tegendeel is vaak waar. Vrouwen hebben ambitie en talent. Het is belangrijk daar optimaal gebruik van te maken.'

Over 24orMore

Op de internationale conferentie 24orMore gaan wetenschappers, politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven met elkaar in gesprek over het stimuleren van vrouwen met kleine deeltijdbanen om meer uren te gaan werken. De conferentie in Pakhuis De Zwijger wordt vrijdag afgesloten met een plenaire presentatie waarin de uitkomsten van alle sessies, de aangedragen acties en maatregelen uiteen worden gezet.





http://www.24ormore.org

www.taskforce-deeltijdplus.nl