Gemeente Abcoude


Gemeenteraad verleent goedkeuring aan ophoging Winkelbuurt

In de raadsvergadering van 29 oktober jongstleden heeft de gemeenteraad van Abcoude ingestemd met het verlenen van een krediet voor ophoging van de Winkelbuurt. In de raadsvergadering van donderdag 15 oktober kon de gemeenteraad er nog niet uitkomen. De stemmen zijn toen gestaakt. De goedkeuring van de gemeenteraad betekent niet dat de ophoging nu meteen van start gaat. Tegen de plannen is een bodemprocedure aangespannen en een voorlopige voorziening aangevraagd. Op 11 november doet de voorzieningenrechter in Utrecht uitspraak over deze schorsing (voorlopige voorziening) en mogelijk een uitspraak in de bodemprocedure. Die uitspraak geeft meer duidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de ophoging.

De ophoging is nodig om de grond klaar te maken voor de bouw van ongeveer 200 woningen. Ook hier heeft de gemeenteraad in de afgelopen weken uitspraak over gedaan. Het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk is vastgesteld. Het bestemmingsplan is ten opzichte van eerdere versies aangepast aan het huidige economische tij. Aan de hand van marktonderzoek is geconstateerd dat de woningcategorieën moeten worden bijgesteld. Met name ontbraken er woningen in de middencategorie. Aangezien het belangrijk is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de woningbehoefte is er een ontheffingsmogelijkheid opgenomen waarmee het aantal woningen kan worden verhoogd met 10% tot maximaal 220 woningen.

Gunning De bouw van een nieuwe woonwijk is een duur en complex project, daarom moet het gegund worden middels een Europese aanbesteding. De gemeenteraad had al tijdens de vergadering van 15 oktober besloten om de bouw niet te gunnen vanwege het tegenvallende financiële resultaat van de bieding van de marktpartij in verhouding tot de verwachte opbrengst. Dit besluit betekent dat er binnen de gemeente opnieuw gekeken moet worden op welke manier en op welk moment het project opnieuw op de markt gezet gaat worden.
---

5 november 2009