Gemeente Hoorn

Hoornse raad stelt begroting 2010 vast

Op woensdag 4 november 2009 stelde de Hoornse gemeenteraad de programmabegroting 2010 vast. Hiermee besloot de raad definitief welke plannen in 2010 worden uitgevoerd en wat dat gaat kosten. In totaal dienden de raadsfracties zestien moties en zeven amendementen in. Hiervan werden drie moties en één amendement ingetrokken. De gemeenteraad heeft uiteindelijk vier amendementen en twee moties aangenomen.

Amendementen

Onroerende zaakbelasting (OZB)
Het college wilde de OZB verhogen met 3,75% in plaats van een trendmatige verhoging van 0,75%. Dat komt voor een eigenaar van een woning van 200.000 euro neer op ongeveer 6 euro meer lasten. Het CDA diende samen met de fracties van VOC Hoorn, de VVD, Hoorns Belang, de Hoornse Senioren Partij, de fractie Tonnaer en D66 een amendement over dit voorstel in. De partijen willen de verhoging van de OZB beperken tot een verhoging van 0,75% om zo de lasten voor de burger in tijden van crisis zo laag mogelijk te houden. Dit voorstel werd aangenomen met tegenstemmen van GroenLinks en PvdA.

Besteding NUON-gelden
Dankzij de verkoop van de NUON-aandelen komt 15 miljoen euro vrij. Diverse fracties dienden in totaal drie amendementen in over de besteding van dit geld. De gemeente Hoorn betaalt jaarlijks een hoog bedrag aan afschrijvingen op investeringen die in het verleden in de openbare ruimte zijn gedaan.

De coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks diende een amendement in om 10 miljoen euro van de NUON-gelden in te zetten om deze afschrijvingslasten op de begroting te verlagen. Dit zou voor lange tijd een ruimte in de begroting opleveren van 600.000 euro per jaar. Daarnaast wil de coalitie 3 miljoen euro inzetten voor een duurzaamheidsfonds en 1,5 miljoen euro voor het opvangen van mogelijke risicos in de begroting. Tevens wil de coalitie een half miljoen euro inzetten voor een nieuwe reserve Stimuleringsregeling Restauraties Monumenten.
Dit amendement is in meerderheid aangenomen met tegenstemmen van de VOCHoorn, de VVD, Hoorns Belang, D66 en de fractie Tonnaer.

De fractie Tonnaer diende een amendement in om 10 miljoen euro in te zetten voor het verlagen van de lasten van de afschrijvingen en 5 miljoen euro te reserveren voor komende projecten in de nieuwe bestuursperiode of het ondervangen van economische tegenslagen. Dit amendement werd ook ondersteund door de VOCHoorn en Hoorns Belang. Het amendement werd verworpen met tegenstemmen van de PvdA, het CDA, GroenLinks, de VVD, en D66.

De VVD diende een amendement in om de Nuon-gelden volledig te gebruiken voor het verlagen van de lasten van de afschrijvingen. Het amendement werd verworpen met tegenstemmen van de PvdA, het CDA, Groenlinks, VOCHoorn, Hoorns Belang, D66 en fractie Tonnaer.

Extra middelen voor theater Het Pakhuis De fractie van PvdA diende samen met VOCHoorn, GroenLinks, D66, Hoorns Belang en de Hoornse Senioren Partij een amendement in om theater Het Pakhuis extra geld te geven. Dit zou de gemeente Hoorn geen extra geld kosten, omdat het uit een bestaand potje budgetten komt dat de afgelopen twee jaar niet is gebruikt. Met dit geld zou de stichting kunnen investeren in de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden van haar personeel. Het amendement werd aangenomen met tegenstemmen van het CDA, de VVD en de fractie Tonnaer.

Radio Hoorn
Het college stelde, vanwege de noodzakelijke bezuinigingen, voor om de subsidie aan Radio Hoorn terug te brengen tot de norm van de Vereniging Nederlandse Gemeenten van 1,30 euro per huishouden. Dit zou betekenen dat Radio Hoorn vanaf 2011 niet 93.000 euro maar 43.000 euro aan subsidie zou krijgen. Samen met GroenLinks, Hoorns Belang, de fractie Tonnaer en D66 diende het PvdA een amendement in voor het behoud van het volledige subsidiebedrag voor Radio Hoorn. De fracties zijn van mening dat de korting niet gemotiveerd was, en dat een eventuele korting een onderdeel moet zijn van een afweging van het hele subsidieprogramma van de gemeente Hoorn. Alle aanwezige fracties in de raad stemde met dit amendement in.

Alle aangenomen amendementen begroting 2010 Alle verworpen amendementen begroting 2010

Moties

Hospice Dignitas
Hospice Dignitas is een thuis voor terminale patiënten in hun laatste levensfase die niet meer in hun eigen huis kunnen blijven. Het Hospice krijgt slechts beperkte financiële ondersteuning terwijl het Hospice een belangrijke functie vervult. De mantelzorg wordt enorm ontlast, waardoor vrienden en familie op een waardige manier afscheid kunnen nemen. Via een motie verzochten PvdA, GroenLinks, VOCHoorn, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer, D66, de VVD, het CDA en de Hoornse Senioren Partij het college om te onderzoeken of het geld voor huishoudelijke ondersteuning uit de Wmo dat anders ingezet zou worden voor verzorging in de thuissituatie beschikbaar kan worden gesteld aan Hospice Dignitas. Dit geld kan het Hospice gebruiken voor huishoudelijke ondersteuning in de laatste levensfase. Alle aanwezige fracties in de raad gingen akkoord met de motie.

Poort van Hoorn
Volgens het college is er op dit moment geen geld om de Poort van Hoorn én de opwaardering van de Westfrisiaweg uit te voeren. Daarom wil het college de investering in de toegangsweg Poort van Hoorn (voorlopig) uitstellen. Wel werkt het college verder aan de voorbereiding van dit project, zodat als het moment daar is, de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

De oppositiepartijen, VVD, VOCHoorn, Hoorns Belang, D66, de Hoornse Senioren Partij en de fractie Tonnaer waren het hier niet mee eens en dienden hierop een motie in.
De motie roept het college op om de ontwikkeling van de Hoornse Poort niet stil te laten vallen. Tevens wordt opgeroepen om definitieve besluitvorming over de financiering over te laten aan de nieuwe raad. De motie werd verworpen met tegenstemmen van de PvdA, het CDA en Groenlinks.

De coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks dienden over dit onderwerp een eigen motie in.
In de motie spreken zij zich uit om, zodra het economisch verantwoord is, opnieuw te kijken naar de financiering en de start van de uitvoering van de Poort van Hoorn. Een nieuwe afweging moet ook worden gemaakt voor het geval dat de verdubbeling van de Westfrisiaweg om welke reden dan ook niet doorgaat. De planvorming voor de Poort van Hoorn moet sowieso doorgaan.
De motie werd ook ondersteund door Hoorns Belang en werd daarmee aangenomen. De fracties VOCHoorn, de VVD, D66 en de fractie Tonnaer stemde tegen.

Het project Jeugd en Alcohol: toegangstijden horeca In het kader van het project Jeugd en Alcohol heeft de gemeenteraad op 16 december 2008 besloten om het toegangsuur van de horeca van 2.00 uur tot 0.00 uur te vervroegen. Het is één van een groot pakket aan maatregelen om het overmatig gebruik van alcohol door West-Friese jongeren te beperken.

De fractie Tonnaer diende samen met de VOCHoorn en Hoorns Belang een motie in om de toegangstijd voor de horeca niet naar 0.00 uur, maar naar 01.00 uur te vervroegen. Volgens deze partijen zouden horecagelegenheden door de vervroeging naar 0.00 uur onevenredig veel schade ondervinden, zeker in de huidige economische situatie. Tevens zou er geen draagvlak blijken te zijn voor deze maatregel bij de horeca. De motie werd, na hoofdelijke stemming, niet gesteund door de fracties CDA, PvdA en GroenLinks en D66, en werd daarmee verworpen. De raadsleden Esther de Groot en Toon van de Wijdeven van de PvdA en Patricia Kusters en Jos Kamminga gaven in een stemverklaring aan waarom zij tegen de motie stemden.

Ook de VVD diende over dit onderwerp een motie in. In de motie wil de VVD het college opdragen om het toegangsuur helemaal vrij te laten. Deze motie werd verworpen met tegenstemmen van de PvdA, het CDA, GroenLinks, VOCHoorn, Hoorns Belang, D66 en de fractie Tonnaer.

Overige verworpen moties
Verder zijn de volgende moties ook verworpen tijdens de vergadering: afschaffing van de hondenbelasting, elektronische informatieborden, Restauratiefonds monumenten, Museum Opmeer, de Ouderennota, afsluiting Roode Steen, trouwlocaties en Inloophuis Pisa. Twee moties werden ingetrokken omdat hier al uitvoering aan wordt gegeven door het college (over gemeentelijke informatieborden en over het gebruik van het bestrijdingsmiddel Round-up).

Alle aangenomen moties begroting 2010 Alle verworpen moties begroting 2010

Laatste wijziging van deze pagina: 5 november 2009