Warchild


Performing for Peace geeft oorlogskinderen een podium

5 november 2009 -
Als je opgroeit in Sierra Leone is de kans groot dat je niet naar school kunt, omdat je op het veld moet werken of op jonge leeftijd uitgehuwelijkt wordt. In Colombia loop je als jongere het risico gerekruteerd te worden als soldaat. In beide landen hebben overheden toegezegd hier wat aan te doen. Met theater herinneren jongeren hen nog eens indringend aan hun beloften.

Colombia: Jongeren in een theatervoorstelling Performing for Peace War Child heeft Performing for Peace ontwikkeld, een nieuwe methode waarin kinderen en jongeren in een theatervoorstelling laten zien hoe hun leven door de oorlog is beïnvloed. Zij kiezen zelf de onderwerpen van de voorstellingen en leveren input voor het script. Het verhaal gaat over hun leven.

Onderwerpen
De onderwerpen zijn heftig: kinderarbeid, mishandeling, seksuele uitbuiting en rekrutering als kindsoldaat. Onderwerpen die voor deze jongeren nog aan de orde van de dag zijn. Door Performing for Peace kunnen ze hun ervaringen een plek geven.

Beleidsmakers in de zaal
Bijzonder aan de methode is dat de voorstellingen opgevoerd worden voor beleidsmakers en politici. Op deze manier biedt Performing for Peace de kinderen letterlijk een podium. Mensen die verschil kunnen maken luisteren naar hen. Dat is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. War Child houdt ook na de voorstelling contact met de beleidsmakers en politici om ervoor te zorgen dat zij ook daadwerkelijk verschil gaan maken.

Elise traint de lokale organisaties in Colombia Zowel in Colombia als in Sierra Leone is de afgelopen tijd een start gemaakt met Performing for Peace. Om te beginnen heeft War Child lokale partnerorganisaties getraind die samen met de jongeren aan de voorstellingen werken. Elise Griede, specialist 'creatieve methodiek' bij War Child, reisde naar Colombia om deze training te geven. In dit filmpje zie je hoe zij met de lokale partners aan de slag gaat.

Voorstellingen Colombia en Sierra Leone
Op dit moment wordt er druk gerepeteerd door jongeren in Sierra Leone en Colombia. In november en december worden de voorstellingen opgevoerd voor beleidsmakers. Houd de website dus in de gaten.

Steun Performing for Peace. Word friend van War Child!