Ingezonden persbericht


Parels van Integratie 2009 bekend

DEN HAAG, 4 augustus 2009 - Succesvolle integratie-initiatieven die effectief zijn, dat zijn de Parels van Integratie. Voor de vijfde keer organiseert KIEM, het Kennisprogramma Integratie deze verkiezing. KIEM is ondergebracht bij en wordt uitgevoerd door Nicis Institute. Het comité van Parelvissers, heeft zes Parels geselecteerd uit 92 inzendingen. Deze zes maken kans op de eervolle titel dé Parel van Integratie 2009. Minister Van der Laan reikt op 5 november aanstaande de eervolle titel 'Parel van Integratie 2009' uit in Rotterdam.

Dit jaar staan de Parels van Integratie in het teken van het thema 'duurzaamheid'. Een Parel is een succesvol initiatief, gericht op duurzaamheid, waarbij gedeelde interesses en/of gedeelde belangen van burgers met verschillende (culturele) achtergronden centraal staan. Iedere Parel is een glansrijk voorbeeld van een geslaagd initiatief waarvan andere steden gebruik kunnen maken.

De zes Parels zijn (in willekeurige volgorde):
o Thuis in de Westwijk (Vlaardingen);
o De Juiste maat (Amsterdam Zuid-Oost, Haarlem en Rotterdam); o Taalontmoeting als sleutel tot maatschappelijke participatie (Den Haag); o Ouders betrekken bij de school (Utrecht);
o Kansen in de Wijk (Den Haag);
o Leeg die bakken (Rotterdam).

Het Comité van Parelvissers bestaat uit:

. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam
. Daniël Giltay Veth, voormalig frontlijnwerker en nu onderzoeker en eigenaar van adviesbureau DGV Holding
. Floris Vermeulen, onderzoeker bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES)
. Mercedes Zandwijken, zelfstandig adviseur sociale cohesie en integratie

Over de zes genomineerde projecten:

Thuis in de Westwijk
In de Westwijk in Vlaardingen worden bewoners samengebracht. Het project 'Thuis in de Westwijk' van woningcorporatie Waterweg Wonen heeft als doel om de leefbaarheid in de wijk te verhogen door nieuwe bewoners snel en prettig in hun nieuwe buurt te laten integreren. Dit gebeurt door middel van een dialoog tussen de corporatie, de nieuwe huurder, de betrokken buren en sociale netwerken in de wijk. Op deze manier worden mogelijke problemen bespreekbaar gemaakt en voorkomen. Het contact tussen de verschillende betrokkenen creëert wederzijds begrip en er ontstaan nieuwe, gedeelde initiatieven.

De juiste maat
Kleinschalig Innovatief Gastouderschap is een opleidingsprogramma voor (lageropgeleide) vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Vrouwen worden binnen het project 'De juiste maat' opgeleid tot professionele gastouders of krijgen een beroepsoriëntatie in de kinderopvang. De stichting gaat actief op zoek naar nauwe samenwerkingsverbanden met organisaties die met deze doelgroep vrouwen werkt.

Taalontmoeting als sleutel tot maatschappelijke participatie Binnen het project 'Taalontmoeting' van Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen (OBV) oefenen vrijwilligers wekelijks Nederlands met vrouwen uit andere culturen. Door laagdrempelige taalles wordt een vangnet gevormd voor vrouwen die niet aan de inburgeringscursussen hoeven of kunnen deelnemen. Met haar projecten wil het OBV naast de zelfredzaamheid van de deelnemers ook het wederzijds begrip tussen de leskoppels verhogen. Al meer dan dertig jaar spannen vrijwilligsters zich in om geïsoleerde vrouwen te ontmoeten. Voor beide 'partijen' levert het leerzame lessen op.

Ouders betrekken bij de school
Het belangrijkste doel van het project is om ouders uit de wijk Overvecht, die nu ver van school afstaan, te betrekken bij school zodat zij hun kinderen beter kunnen begeleiden bij hun schoolloopbaan. Ouders worden persoonlijk benaderd voor de wekelijkse inlopen op scholen. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het creëren van een veilige sfeer in de groep, is essentieel om ouders open te laten staan voor nieuwe contacten en het vergaren van kennis. Tijdens de inlopen is er informatie over de school, de wijk, gezondheid, opvoeding, ect. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de belevingswereld van de ouders.

Kansen in de wijk
In Den Haag zijn al negen playgrounds van de Richard Krajicek Foundation (RKF) gecreëerd. De playgrounds maken sportieve activiteiten voor jongeren mogelijk in wijken waar slechts beperkte mogelijkheden zijn. Leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag kunnen dankzij het initiatief 'Kansen in de wijk' op de playgrounds een leer-werktraject volgen. Hiermee krijgen ze meteen een actieve rol in de opbouw van hun eigen wijk. Dankzij het sterke samenwerkingsverband tussen het ROC Mondriaan, de gemeente en de RKF krijgen VMBO-leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg volgen een kans op ontplooiing.

Leeg die bakken
Mensen die er om uiteenlopende redenen (nog) niet in slagen op eigen kracht een plek te vinden op de arbeidsmarkt, worden door de gemeentelijke dienst Roteb aan het werk gezet. Het initiatief "Leeg die bakken!" van de Rotterdamse gemeentelijke dienst Roteb richt zich op het verbeteren van de maatschappelijke positie en positie op de arbeidsmarkt van kansarme burgers. Het initiatief leidt tot meer zelfvertrouwen, meer startkwalificatie en meer geld voor de deelnemer. Daarnaast is er veel voordeel voor de gemeente Rotterdam: meer werkende bewoners, minder uitkeringen en meer sociale cohesie.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht