Ingezonden persbericht



---



Persbericht

RIEC Noord: nieuwe aanpak georganiseerde misdaad in Noord Nederland

Op donderdagmiddag 5 november 2009 vindt vanaf 13.00 uur in het WTC Expo in Leeuwarden een uniek veiligheidscongres plaats rond de start van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Noord (RIEC Noord). Het RIEC ondersteunt de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad in Noord Nederland. In het RIEC werken gemeenten, Justitie, Politie, Belastingdienst, FIOD/ECD, SIOD en RCF(1) samen om ernstige vormen van criminaliteit tegen te gaan. Tijdens het congres zullen sprekers nader ingaan op het belang van en de werkwijze bij de aanpak van de georganiseerde misdaad, waaronder prof. dr. Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg en hoofdofficier Monte van Capelle van OM Drenthe. Ook zal tijdens het congres op symbolische wijze het convenant voor samenwerking en informatie-uitwisseling worden ondertekend.

Omdat de georganiseerde misdaad vrijwel altijd haar wortels heeft op het lokale niveau, hebben gemeenten bij de aanpak hiervan een sleutelrol. Ongemerkt kunnen onderwereld en bovenwereld zich vermengen. Hierbij kan het gaan om zaken als hennepteelt, mensenhandel, vastgoedfraude of het witwassen van geld dat afkomstig is van criminele activiteiten. Het RIEC Noord gaat gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe bij de aanpak hiervan adviseren en ondersteunen. Het RIEC is geen nieuwe opsporingsdienst. Zij gaat vooral informatie samenvoegen en analyseren, en daarmee betrokken partners gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van georganiseerde misdaad in bepaalde branches of gebieden. Het is de bedoeling dat het RIEC Noord zich in de proefperiode tot 2012 ontwikkelt tot een onmisbare, degelijke en rijke bron van kennis en expertise rond de aanpak van de georganiseerde misdaad in Noord Nederland.

De regering hecht veel waarde aan de aanpak van de genoemde ernstige vormen van criminaliteit, die een negatieve invloed hebben op de veiligheid en de woon- en leefomgeving van burgers. Bovendien vormen ongewenste machtsconcentraties een serieuze bedreiging voor de rechtsorde in ons land. Daarom worden in Nederland in totaal elf RIEC- proefprojecten gesubsidieerd, waardoor een landelijk dekkend netwerk ontstaat. De centrale gedachte achter de RIEC's is samenwerking en informatie-uitwisseling: op basis van een Bestuursakkoord en een regionaal convenant kunnen de betrokken partijen verregaand samenwerken en informatie uitwisselen. Dit is nodig om de georganiseerde misdaad met een breed palet aan middelen te bestrijden, dus niet alleen fiscaal of strafrechtelijk, maar ook bestuurlijk. Te denken valt aan het intrekken van een vergunning of het al dan niet aanbesteden van een project.

Noot voor de redactie (