Dienstenbond CNV

Nieuws

4 november 2009

Nog veel open eindjes bij splitsing ING

Vrijdag 30 oktober jl. heeft CNV Dienstenbond een gesprek gehad met ING over de voorgenomen splitsing. De werkgever kon op veel punten nog geen duidelijkheid geven en zo blijven er dus nog veel vragen onbeantwoord. Zo is het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat er met het Sociaal Plan moet gebeuren na 2011. Wij willen hierover zo snel mogelijk in gesprek met de werkgever.

Waarom splitsen?
Tijdens het overleg op 30 oktober is de reden van de voorgenomen opsplitsing nog eens toegelicht. Hoewel de medezeggenschap nog zal moeten adviseren, zal het plaatje niet echt anders meer kunnen worden. De splitsing komt er, want Brussel bepaalt gewoon dat dit moet gebeuren. Na ABN Amro wordt nu ook ING "een kopje kleiner" gemaakt en CNV Dienstenbond maakt zicht uiteraard grote zorgen over de uitstraling die dit heeft voor Nederland als speler in de financiële dienstverlening wereldwijd en de gevolgen die dit op langere termijn heeft voor onze werkgelegenheid.

Wat betekent de opsplitsing echter voor u?
CAO en Sociaal Plan lopen tot 1-1-2012. Omdat de gevolgen van de opsplitsing tot in 2013 voortduren willen wij weten welk SP er na 2011 gaat gelden. De werkgever had hier nog niet over nagedacht en CNV Dienstenbond wil hierover snel in gesprek met ING.

De plannen zijn uitdrukkelijk NIET bedoeld om tot een grotere reductie van arbeidsplaatsen te komen dan de eerder voorgenomen aantallen. Dit stelt enigszins gerust. Maar de werkgever heeft wel aangegeven dat er door opsplitsing hier en daar wel arbeidsplaatsen kunnen veranderen of vervallen. Het uit elkaar halen is een lastig proces omdat zeer veel medewerkers voor bank en verzekeraar tegelijk werken. Wie gaat straks waar naar toe? CNV Dienstenbond heeft om een prognose gevraagd van het aantal arbeidsplaatsen de komende jaren. ING zal dit overzicht spoedig aan ons leveren.

Er zijn geen plannen voor outsourcing. ING is en blijft daar terughoudend in.

Belangrijk voor u is hoe het straks moet met de personeelskortingen. Iemand die bij de verzekeraar een hypotheek heeft lopen met personeelskorting zal deze straks niet meer hebben als hij voor de bank gaat werken. Wij willen hier uiteraard overgangsmaatregelen voor treffen.

De medezeggenschap zal straks anders georganiseerd moeten worden. Ook hier kon de werkgever helaas nog niets over zeggen.

Veel vragen
Er zijn dus nog veel open eindjes waar CNV Dienstenbond de komende tijd over wil gaan praten om er voor te zorgen dat u niet tussen wal en schip terecht gaat komen! Wij hebben met de werkgever afgesproken dat wij elkaar goed zullen informeren en mee kunnen denken met de oplossingen die nodig zijn. Daar hebben wij natuurlijk ook u voor nodig! Kent u collega's die nog geen lid zijn van CNV Dienstenbond, dat is jammer.Zeker in deze spannende tijd bij ING kan de vakbond veel voor u en uw collega's betekenen. Maak uw collega's dus ook lid, want samen staan we echt sterker!

Vragen
Als u nog vragen heeft dan horen we dat natuurlijk graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Ike Wiersinga. Zij wordt op dit moment vanwege haar vakantie vervangen door Sandra Hendriks. U kunt haar bereiken via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.