Dienstenbond CNV

Nieuws

4 november 2009

Lopende zaken bij Rabobank

En CAO-onderhandelingen in aantocht! In deze info een korte samenvatting van het vakbondsoverleg bij Rabobank van 29 oktober jl.

Om de tafel
In deze turbulente tijd is het goed dat wij regelmatig overleg houden met uw werkgever. Van de Rabobank kregen we een korte samenvatting van de gebeurtenissen van de laatste, roerige, tijd in de financiële wereld. Natuurlijk hebben we over het faillissement van DSB gesproken en de kosten die Rabobank daarvan ondervindt. Ook zijn de kostenbesparingen die overal binnen Rabobank moeten worden doorgevoerd weer besproken. Er wordt door alle Rabobanken druk gerekend maar het blijkt niet mee te vallen om te bezuinigen. Wij hebben hierbij wel onze zorg uitgesproken, dat de maatregelen niet alleen maar personeelsreductie moeten inhouden.

Verder hebben we van de Rabobank een presentatie gehad over de manier waarop het thema werkdruk aan de orde wordt gesteld. Dit als opvolging van de afspraken hierover tussen werkgever en bonden. Het thema wordt door uw werkgever erg belangrijk gevonden en daarom wordt er ook hard aan gewerkt om gezonde arbeidsomstandigheden te creëren. Dat is natuurlijk goed om te horen!

Punt van zorg van de vakbonden is de uitvoering die aan het Sociaal Statuut in de Rabo-cao wordt gegeven. Wij merken dat bij reorganisaties het Sociaal Statuut niet altijd wordt uitgelegd zoals het bedoeld is door uw werkgever. Wanneer een medewerker boventallig wordt, is nu een evaluatietermijn van 6 maanden in het zoekproces opgenomen. Deze termijn heeft de bedoeling om zowel werkgever als werknemer actief en alert te houden.

Deze termijn is geenzins bedoeld als eind termijn, waarna beëindiging van de arbeidsovereenkomst zou moeten plaatsvinden. Bonden hebben de Rabobank op deze gang van zaken aangesproken en er op aangedrongen dat Rabobank maatregelen neemt om deze verkeerde toepassing en uitleg van de bepalingen te voorkomen. Uw werkgever heeft toegezegd hier mee aan de slag te gaan. Maar heeft u andere ervaringen, laat het ons dan zeker weten.

De nieuwe cao
In december gaan de onderhandelingen voor de nieuwe cao weer beginnen. Tijdens het overleg met uw werkgever hebben we het proces van de onderhandelingen alvast besproken. CNV Dienstenbond zal samen met Rabobank een eerste bijeenkomst organiseren voor de kaderleden van de vakbonden. Tijdens deze bijeenkomst zullen alle onderwerpen voor de onderhandelingen die extra uitleg nodig hebben, worden toegelicht.

Begin december zult u ook de concept cao voorstellen toegestuurd krijgen om uw mening over te geven. Er staan best een aantal pittige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de leeftijdsgerelateerde verlofdagen, op het programma.

Graag horen we daarover dus ook uw mening.

Drukke tijden voor boeg
Dus genoeg te doen de komende periode. Wij gaan voor u aan de slag. Kent u nog collega's die geen lid zijn, dat is jammer. Zeker met de cao onderhandelingen voor de deur, zijn de leden belangrijk. Vertel uw collega daarom eens over CNV Dienstenbond!

Nog even dit
U kunt uw kans nog grijpen om op kosten van uw werkgever bij ons loopbaanbureau KANS een loopbaancheck te doen. Zeker in de huidige tijd, is het goed om na te denken over wat u kunt en wilt met uw werk. Als CNV lid krijgt u nu de kans, dus meld u aan via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of vraag de folder aan.

Geef uw e-mail adres aan ons door!
CNV Dienstenbond wil uw graag snel en goed informeren. Geef daarom uw e-mailadres aan ons door en u ontvangt dan voortaan de informatie over de Rabobank digitaal van ons. Stuur een email naar uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. We horen graag van u! Ook voor vragen kunt u natuurlijk terecht bij uw bestuurder, telnr. 023-5651052.