Simac Techniek NV

Simac Techniek NV: Trading update derde kwartaal 2009

Positief resultaat bij een licht gedaalde omzet

Simac Techniek NV uit Veldhoven heeft het derde kwartaal 2009 en de eerste negen maanden van 2009 met een positief resultaat afgesloten. In het derde kwartaal van 2009 was er een zeer lage projectomzet. Hierdoor daalde de omzet over de eerste negen maanden van 2009 (na correctie voor de deconsolidatie van Simac Tsjechië) met ongeveer 5% ten opzichte van 2008. De beheercontracten namen toe waardoor de brutowinst over het derde kwartaal 2009 ongeveer gelijk bleef ten opzichte van 2008. Het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden van 2009 was 17% lager dan het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden van 2008. De nettowinst liep sterker terug omdat de belastingdruk in België is toegenomen en er in 2008 een eenmalig resultaat op deelnemingen werd geboekt.

De activiteiten op het gebied van ICT-infrastructuren in de Benelux ontwikkelden zich net als in het eerste halfjaar van 2009 positief. De moeilijke economische omstandigheden gaven weliswaar flinke druk op de projectomzet, maar de dienstverlening ontwikkelde zich voorspoedig, voornamelijk op het gebied van meerjarige beheercontracten. Wij verwachten vooralsnog dat de investeringsbereidheid in de markt laag zal blijven in het vierde kwartaal van 2009 en in de eerste helft van 2010. Daarom houden wij rekening met een voortgaand laag niveau van de projectomzet.

Ook binnen het segment ICT-applicaties was er in het derde kwartaal sprake van een voortzetting van het beeld van het eerste halfjaar van 2009. De meeste bedrijven presteerden op een gelijk tot iets lager niveau in vergelijking met 2008. Bij Simac Onderwijs is de afbouw van de afdeling ontwikkeling afgerond. Het nieuwe pakket, dat in samenwerking met een strategische partner is gerealiseerd, is in oktober geïntroduceerd en met enthousiasme ontvangen door de markt.

De bedrijven op het gebied van Industriële Elektronica & Automatisering hadden met uitzondering van Simac Electronics duidelijk te lijden onder de economische omstandigheden. Met name bij Simac Masic & TSS bleven de verliezen in het derde kwartaal doorlopen. Inmiddels is hier door alle betrokken partijen toestemming gegeven voor de noodzakelijke reorganisatie. Alle kosten hiervan zullen in 2009 zijn genomen.




De kaspositie van Simac bleef positief. Wij handhaven de in het halfjaarbericht 2009 uitgesproken verwachting dat de omzet, het bedrijfsresultaat en de nettowinst over geheel 2009 lager zullen uitvallen dan in 2008. Wij hebben er echter vertrouwen in dat 2009 ondanks de moeilijke economische omstandigheden positief zal worden afgesloten, waarbij we op een aantal plaatsen in de organisatie de juiste maatregelen hebben genomen om ook in de toekomst stabiel en positief te blijven presteren.

Directie Simac Techniek NV

Veldhoven, 5 november 2009


---

Noot voor de redactie (

Simac Techniek NV