Delhaize Groep


Delhaize Groep rapporteert stijging bedrijfswinst met 5,7% in het derde kwartaal van 2009

Financiële kerncijfers derde kwartaal 2009 (aan ongewijzigde wisselkoersen) » Opbrengstengroei met 1,9% (4,8% aan actuele wisselkoersen) » Vergelijkbare omzetevolutie met -1,3% in de V.S. terwijl de volumetrend bleef verbeteren voor het derde opeenvolgende kwartaal » Sterke vergelijkbare omzetgroei met 4,6% in België, resulterend in een aanzienlijke stijging van het marktaandeel » Sterke bedrijfsmarge bleef stabiel aan 4,6% (steeg tot 4,7% aan actuele wisselkoersen) » Stijging bedrijfswinst met 2,1% (5,7% aan actuele wisselkoersen)

Verhoogde financiële vooruitzichten
» Sterke gecumuleerde resultaten ondersteunen de verwachting in de stijging van de bedrijfswinst met 1% tot 4% in plaats van 0% tot 3% (aan ongewijzigde wisselkoersen en inclusief de 53ste week in 2008)

» Reactie van de Afgevaardigd Bestuurder

Pierre-Olivier Beckers, Voorzitter van het Executief Comité en Afgevaardigd Bestuurder van Delhaize Groep, verklaarde: "In het derde kwartaal van dit jaar heeft Delhaize Groep nogmaals aangetoond dat het in staat is om op succesvolle wijze te ondernemen in een uitdagend economisch klimaat. Terwijl, zoals verwacht, de prijsdruk in de V.S. de opbrengsten bleef beïnvloeden, werden wij aangemoedigd door de vaststelling dat gerichte promoties en een uitstekend winkelbeheer resulteerden in verbeterde volumetendensen voor het derde opeenvolgende kwartaal. Daarnaast, boekte Delhaize België uitstekende resultaten, ondersteund door zijn voortdurende prijsinspanningen en een uiterst succesvolle marketingcampagne. Dit had de grootste sprong in het marktaandeel sinds jaren tot gevolg. Ook onze Griekse activiteiten behielden een sterke dynamiek en boekten stevige resultaten."

"Tegelijkertijd bleef onze marge sterk dankzij voortdurende verbeteringen in het inventarisbeheer, de sterkte van ons huismerkenprogramma en een doeltreffend kostenbeheer. Wij zijn goed op weg met onze plannen om dit jaar onze kostenstructuur met EUR 100 miljoen te verbeteren."

"Hoewel we rekening blijven houden met een onzekere omgeving, behouden we ons vertrouwen in de kracht van onze operationele ondernemingen en onze plannen voor de rest van het jaar. Onze resultaten voor de eerste negen maanden van het jaar geven ons het vertrouwen om onze eerder meegedeelde vooruitzichten voor een groei van de bedrijfswinst met 0 tot 3%, te verhogen naar 1 tot 4% aan ongewijzigde wisselkoersen en inclusief de 53ste verkoopweek in 2008."

» Resultaten derde kwartaal 2009

Opbrengsten
In het derde kwartaal van 2009 groeiden de opbrengsten van Delhaize Groep met 1,9% aan ongewijzigde wisselkoersen. Aan actuele wisselkoersen stegen de opbrengsten met 4,8% tot EUR 4,9 miljard als gevolg van de versterking van de U.S. dollar met 5,2% tegenover de euro in vergelijking met 2008. De organische omzetgroei bedroeg 1,8% voor het kwartaal.

De opbrengstengroei in het derde kwartaal van 2009 was voornamelijk het gevolg van: » een daling met 1,2% aan ongewijzigde wisselkoersen van de Amerikaanse opbrengsten ten gevolge van de timing van de 4de juli feestdag (opgenomen in het tweede kwartaal in 2009 en in het derde kwartaal in 2008) en een vergelijkbare omzetgroei van -1,3%, voornamelijk als gevolg van de lagere handelsprijzen van -1,1%; » de stijging van de Belgische opbrengsten met 7,2%, opnieuw een versnelling tegenover de voorgaande kwartalen, ondersteund door een vergelijkbare omzetgroei van 4,6%; » de voortdurend sterke prestaties in Griekenland, die een stijging met 11,2% van de opbrengsten genereerden; en » de uitstekende opbrengstengroei van 26,2% aan ongewijzigde wisselkoersen in Roemenië en Indonesië. Delhaize Groep beëindigde het derde kwartaal van 2009 met een verkoopnetwerk van 2 697 winkels, een netto-toename met 13 winkels voor het kwartaal, als gevolg van de opening van 16 winkels en de sluiting van 3 winkels.

Brutomarge
De brutomarge steeg tot 25,6% van de opbrengsten (25,1% in 2008) voornamelijk omwille van betere aankoopvoorwaarden in België, voortdurende verbeteringen van het inventarisbeheer, de ondersteuning door ons huismerkenprogramma en lagere transportkosten door de daling van de brandstofprijzen. Deze toenames werden gedeeltelijk tenietgedaan door prijsinvesteringen en promoties in de V.S.

Andere bedrijfsopbrengsten
De andere bedrijfsopbrengsten daalden met 22,7% tot EUR 20 miljoen, voornamelijk wegens een meerwaarde van EUR 5 miljoen bij Alfa-Beta in 2008 alsook minder opbrengsten uit recyclage door de lagere prijzen voor papier.

Verkoop-, algemene en administratieve kosten
De verkoop-, algemene en administratieve kosten bedroegen 21,1% van de opbrengsten, een stijging met 9 basispunten als gevolg van een lage opbrengstengroei, hogere personeels- en reclamekosten bij Delhaize België en hogere personeelskosten bij onze Amerikaanse operationele ondernemingen als gevolg van de hogere gezondheidskosten en een stijging van de minimumlonen in de V.S. Deze kostenverhogingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door kostenbesparingen doorheen de Groep.

Andere bedrijfskosten
De andere bedrijfskosten bedroegen EUR 12 miljoen in het derde kwartaal van 2009 tegenover EUR 5 miljoen vorig jaar, voornamelijk als gevolg van een last van EUR 5 miljoen in verband met de wijziging van de discontovoet die gebruikt wordt voor het berekenen van voorzieningen voor winkelsluitingen in de V.S. en EUR 3 miljoen waardeverminderingsverliezen op winkels bij Delhaize België.

Bedrijfswinst
De bedrijfswinst steeg met 5,7% tot EUR 228 miljoen (+2,1% aan ongewijzigde wisselkoersen). De bedrijfsmarge steeg met 4 basispunten tot 4,7% van de opbrengsten als gevolg van een hogere brutomarge en ondanks hogere verkoop-, algemene en administratieve kosten, hogere andere bedrijfskosten en lagere andere bedrijfsopbrengsten.

Netto financiële kosten
De netto financiële kosten bedroegen EUR 48 miljoen, een daling met 5,8% tegenover vorig jaar, toe te schrijven aan de lagere rentevoeten en de terugbetaling van schulden.

Effectieve belastingvoet
De effectieve belastingvoet daalde van 37,2% tot 32,1% als gevolg van een wijziging in de resultaatsamenstelling, de afwezigheid van een Amerikaanse dividend en de afwikkeling van verschillende fiscale dossiers in de V.S.

Nettowinst van voortgezette activiteiten
De nettowinst van voortgezette activiteiten steeg met 18,1% (+14,1% aan ongewijzigde wisselkoersen) en bedroeg EUR 122 miljoen, hetzij EUR 1,22 per gewoon aandeel (EUR 1,01 in 2008).

Resultaat van beëindigde activiteiten, na belastingen Het resultaat van beëindigde activiteiten, na belastingen, bedroeg EUR 7 miljoen, voornamelijk als gevolg van de winst op de verkoop van onze Duitse activiteiten tijdens het derde kwartaal.

Nettowinst
Het deel van de Groep in de nettowinst bedroeg EUR 128 miljoen, een stijging met 27,7% aan actuele wisselkoersen (+23,6% aan ongewijzigde wisselkoersen) tegenover 2008. De gewone winst per aandeel bedroeg EUR 1,28 (EUR 1,01 in 2008) en de verwaterde winst per aandeel EUR 1,27 (EUR 0,98 in 2008).

» Kasstroomoverzicht en balans derde kwartaal 2009

Vermeerdering van de thesaurie voortvloeiend uit bedrijfsactiviteiten In het derde kwartaal van 2009 bedroeg de thesaurie voortvloeiend uit bedrijfsactiviteiten EUR 255 miljoen, een daling met 15,6% aan actuele wisselkoersen (21,5% aan ongewijzigde wisselkoersen) vergeleken met 2008, voornamelijk wegens hogere belastingen en de timing van de rentebetalingen, gedeeltelijk gecompenseerd door een verbetering in de wijzigingen in de bedrijfsactiva en -passiva en een hogere winst.

Investeringen
De investeringen daalden met 32,3% aan actuele wisselkoersen (34,8% aan ongewijzigde wisselkoersen), voornamelijk als gevolg van minder winkelvernieuwingen in de V.S. in overeenstemming met de geplande vermindering en timing van de investeringen.

De bedrijfsovernames en desinvesteringen bedroegen EUR 98 miljoen en omvatten EUR 97 miljoen voor de verwerving van aandelen van Alfa-Beta in het kader van het overnamebod dat in mei 2009 werd uitgebracht en EUR 6 miljoen voor de overname van Prodas-winkels in Roemenië, gecompenseerd door EUR 5 miljoen voortvloeiend uit de verkoop van de Duitse activiteiten.

Vrije cashflow
Delhaize Groep genereerde een vrije cashflow van EUR 30 miljoen vergeleken met EUR 113 miljoen vorig jaar, voornamelijk omwille van een lagere thesaurie voortvloeiend uit bedrijfsactiviteiten en de verwerving van aandelen van Alfa-Beta.

Nettoschuld
De ratio nettoschuld tegenover eigen vermogen bleef verbeteren en daalde tot 52,5% tegenover 57,3% eind 2008. De nettoschuld van Delhaize Groep bedroeg EUR 2,2 miljard eind september 2009, een daling met EUR 193 miljoen tegenover EUR 2,4 miljard eind december 2008, voornamelijk door het realiseren van vrije cashflow.

» Resultaten eerste negen maanden 2009

Opbrengsten
In de eerste negen maanden van 2009 groeiden de opbrengsten van Delhaize Groep met 3,0% aan ongewijzigde wisselkoersen. Aan actuele wisselkoersen stegen de opbrengsten met 10,7% tot EUR 15,1 miljard als gevolg van de versterking van de U.S. dollar met 11,4% tegenover de euro in vergelijking met dezelfde periode in 2008. De organische omzetgroei bedroeg 2,7%.

De opbrengstengroei in de eerste negen maanden van 2009 was het gevolg van: » een stijging met 1,4% van de Amerikaanse opbrengsten aan ongewijzigde wisselkoersen, ondersteund door een vergelijkbare omzetgroei van 0,4% en nieuwe winkelopeningen; » een stijging met 4,2% van de Belgische opbrengsten, ondersteund door een vergelijkbare omzetgroei van 2,7%; » een stijging met 11,1% van de Griekse opbrengsten door een sterke vergelijkbare omzetgroei, nieuwe winkelopeningen en de integratie van Plus Hellas; en » een opbrengstengroei met 30,6% aan ongewijzigde wisselkoersen in Roemenië en Indonesië.

Brutomarge
De brutomarge steeg tot 25,7% van de opbrengsten (25,1% in 2008), voornamelijk ten gevolge van betere inventarisresultaten, de voortdurende ondersteuning door de opbrengsten uit de verkoop van huismerkproducten en lagere transportkosten door de daling van de brandstofprijzen, gedeeltelijk tenietgedaan door prijsinvesteringen.

Andere bedrijfsopbrengsten
De andere bedrijfsopbrengsten daalden met 18,2% tot EUR 55 miljoen, voornamelijk te wijten aan lagere opbrengsten uit recyclage door de lagere prijzen voor papier, een meerwaarde bij Alfa-Beta in 2008 (EUR 5 miljoen) en minder opbrengsten uit de verkoop van Cash Fresh-winkels in België.

Verkoop-, algemene en administratieve kosten
De verkoop-, algemene en administratieve kosten bedroegen 21,1% van de opbrengsten, een stijging met 12 basispunten aan actuele wisselkoersen. Aan ongewijzigde wisselkoersen waren de verkoop-, algemene en administratieve kosten stabiel aangezien kostenbesparingsinitiatieven opwegen tegen de hogere gezondheidskosten, een stijging van de federale minimumlonen in de V.S., de impact op jaarbasis van de 2008 loonindexaties op personeelskosten van vorig jaar, en hogere reclamekosten in België.

Andere bedrijfskosten
De andere bedrijfskosten bedroegen EUR 23 miljoen in de eerste negen maanden van 2009 tegenover EUR 11 miljoen vorig jaar, voornamelijk wegens een wijziging aan de discontovoet die gebruikt wordt voor de berekening van de voorzieningen voor winkelsluitingen in de V.S. en bijzondere waardeverminderingsverliezen op winkels bij Delhaize België en Food Lion.

Bedrijfswinst
De bedrijfsmarge steeg van 4,5% vorig jaar tot 4,8%. De bedrijfswinst steeg met 16,9% aan actuele wisselkoersen tot EUR 719 miljoen (+7,3% aan ongewijzigde wisselkoersen).

Netto financiële kosten
De netto financiële kosten bedroegen EUR 151 miljoen, een stijging met 3,2% tegenover vorig jaar, toe te schrijven aan de versterking van de U.S. dollar, gedeeltelijk gecompenseerd door lagere rentelasten.

Effectieve belastingvoet
De effectieve belastingvoet steeg van 31,3% tot 33,7% als gevolg van de positieve impact van de gunstige afwikkeling van federale fiscale dossiers in de V.S. in het voorgaande jaar.

Nettowinst van voortgezette activiteiten
De nettowinst van voortgezette activiteiten steeg met 16,9% (+7,9% aan ongewijzigde wisselkoersen) en bedroeg EUR 376 miljoen, hetzij EUR 3,73 per gewoon aandeel (EUR 3,18 in 2008).

Resultaat van beëindigde activiteiten, na belastingen Het resultaat van beëindigde activiteiten, na belastingen, bedroeg EUR 8 miljoen, voornamelijk als gevolg van de winst op de verkoop van onze Duitse activiteiten tijdens het derde kwartaal.

Nettowinst
Het deel van de Groep in de nettowinst bedroeg EUR 380 miljoen, een stijging met 19,3% aan actuele wisselkoersen (+10,1% aan ongewijzigde wisselkoersen) tegenover 2008. De gewone winst per aandeel bedroeg EUR 3,81 (EUR 3,20 in 2008) en de verwaterde winst per aandeel EUR 3,75 (EUR 3,12 in 2008).

»Segmentrapportering

Verenigde Staten

In het derde kwartaal van dit jaar daalden de opbrengsten van onze Amerikaanse activiteiten met 1,2% tot USD 4,8 miljard (EUR 3,3 miljard). De vergelijkbare omzetgroei bedroeg -1,3%, voornamelijk door verkoopprijzen die 1,1% lager waren.

Tijdens het derde kwartaal werd de inflatie negatief. De consumentenbestedingen waren voorzichtig en de concurrentie bleef zich richten op promotionele activiteiten. Ondanks deze moeilijke context, verbeterden de volumetendensen voor het derde opeenvolgende kwartaal dankzij gerichte promotionele aanbiedingen en prijsinvesteringen. Onze prijsinvesteringen werden duidelijk merkbaar doordat de verkoopprijzen met 30 basispunten meer daalden dan de kosten. Deze verbetering in de volumetendens was het gevolg van de toename van het aantal winkelbezoeken en de verminderde druk op het aantal verkochte artikels per transactie. Dit is het bewijs dat onze commerciële initiatieven succesvol zijn.

Eind september 2009 beheerde Delhaize Groep 1 595 supermarkten in de V.S. In het derde kwartaal van 2009 heropende Food Lion 35 winkels in het kader van het marktvernieuwings-programma in Columbia, South Carolina. Naast de marktvernieuwingen vernieuwde Food Lion in het derde kwartaal dit jaar 2 winkels, opende 9 nieuwe winkels en sloot of herlokaliseerde 4 winkels. Hannaford opende 4 winkels en sloot er 1.

In het derde kwartaal van 2009 daalde de bedrijfswinst met 3,7% tot USD 261 miljoen als gevolg van lagere opbrengsten en een daling van de bedrijfsmarge met 14 basispunten tot 5,5% van de opbrengsten. De brutomarge was hoger door verbeteringen in het inventarisbeheer en lagere brandstofprijzen, gedeeltelijk tenietgedaan door promoties. De verkoop- , algemene en administratieve kosten werden negatief beïnvloed door hogere personeelskosten, voornamelijk toe te schrijven aan de stijging van de minimumlonen en hogere gezondheidskosten, gedeeltelijk gecompenseerd door kostenbesparingsinitiatieven. De andere bedrijfskosten werden negatief beïnvloed, voornamelijk door een last van USD 7 miljoen (EUR 5 miljoen) als gevolg van een wijziging aan de discontovoet die gebruikt wordt voor de berekening van voorzieningen voor winkelsluitingen.

België

In het derde kwartaal van 2009 stegen de opbrengsten in België met 7,2% tot EUR 1,2 miljard, ondersteund door een sterke vergelijkbare omzetgroei met 4,6%, voornamelijk te danken aan een voortdurende stijging van het gemiddelde aantal transacties. De aanhoudende prijsinvesteringen, gerichte promotionele activiteiten en doeltreffende communicatie resulteerden in de verdere verbetering van de prijspositionering. Tijdens het derde kwartaal heeft Delhaize België de vruchten geplukt van zijn uitstekende Disney Pixar kaartenverzamelingsactie en de gunstige weersomstandigheden. Het marktaandeel bleef stijgen met de grootste verhoging sinds de overname van Cash Fresh in 2006.

Tijdens het derde kwartaal werd het winkelnetwerk van Delhaize België verminderd met 3 winkels tot een totaal van 786 (waarvan 41 winkels in het Groothertogdom Luxemburg) wegens de verkoop van onze vier winkels in Duitsland.

In het derde kwartaal steeg de bedrijfswinst met 18,5% tot EUR 41 miljoen. De bedrijfsmarge steeg met 34 basispunten tot 3,5% door een hogere brutomarge voortvloeiend uit een gunstigere productsamenstelling, een voortgezet goed inventarisbeheer en verbeterde onderhandelingen met leveranciers. De verkoop- algemene en administratieve kosten als percentage van de opbrengsten stegen als gevolg van de impact op jaarbasis van de loonindexeringen van vorig jaar op de personeelskosten, hogere reclamekosten en hogere kosten voor dubieuze debiteuren.

Griekenland

In het derde kwartaal van 2009 groeiden de opbrengsten in Griekenland met 11,2% tot EUR 350 miljoen, ondersteund door een sterke vergelijkbare omzetgroei en nieuwe winkelopeningen. Onderliggende volumetendensen bleven verbeteren en resulteerden in een verdere stijging van het marktaandeel.

Tijdens het derde kwartaal daalde de bedrijfsmarge van Alfa-Beta tot 3,6% van de opbrengsten als gevolg van een daling van de andere bedrijfsopbrengsten door een meerwaarde van EUR 5 miljoen in 2008 en een stijging van de bedrijfskosten door hogere afschrijvings- en personeelskosten.

Rest van de Wereld (Roemenië en Indonesië)

In het derde kwartaal van 2009 stegen de opbrengsten van het segment Rest van de Wereld (Roemenië en Indonesië) met 12,7% (26,2% aan ongewijzigde wisselkoersen) tot EUR 60 miljoen, wegens de uitbreiding van het winkelnetwerk in beide landen (voornamelijk door de overname van La Fourmi in 2008 en Prodas in 2009, beide in Roemenië) en de hoge retailinflatie.

Het segment Rest van de Wereld boekte een toename van de bedrijfswinst tot EUR 1 miljoen in het derde kwartaal van 2009. De bedrijfsmarge verbeterde dankzij verbeterde aankoopvoorwaarden en inventarisbeheer.

Op 7 juli 2009 rondde Delhaize Groep de overname van 4 Prodas-supermarkten in Boekarest af, die haar positie in de Roemeense hoofdstad verder zal versterken.

»Aangepaste financiële vooruitzichten 2009

Op basis van de sterke resultaten van de eerste negen maanden van het jaar en haar plannen voor de rest van het jaar, verhoogt Delhaize Groep haar vooruitzichten voor de toename van de bedrijfswinst van 0 tot 3% naar 1 tot 4%, inclusief het effect van de 53ste week in 2008, hetzij 4,5 tot 7,5% zonder het effect van de 53ste week in 2008 en aan ongewijzigde wisselkoersen.

Ter herinnering, de bedrijfswinst in 2008 werd gunstig beïnvloed voor een bedrag van EUR 30,2 miljoen door de 53ste verkoopweek, maar negatief voor ongeveer hetzelfde bedrag van 30,7 miljoen ten gevolge van een bijzonder waardeverminderingsverlies van EUR 14,5 miljoen en een kost voor winkelsluitingen van EUR 16,2 miljoen, beide verbonden aan Sweetbay.

Persbericht in pdf formaat

Verslag van de commissaris