Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Fietsverlichtingsactie Veilig Verkeer Nederland redt levens!

Controle verlichting van ruim 60.000 fietsen in Brabant

Udenhout,

Zorg dat je licht het doet! Want in bijna alle Brabantse gemeenten worden tijdens de donkere dagen in totaal ruim 60.000 fietsen gecontroleerd op fietsverlichting, door ruim 300 vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Daarmee voorkom je niet alleen een boete, je bent veel veiliger! De actie heeft al groot effect, op de plaatsen waar de acties zijn geweest zie je dat de fietsers al veel meer opvallen, en daarmee worden mensenlevens gered!

Val op!
'Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar vooral ook zodat anderen je goed kunnen zien', zegt Paul Gondrie, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, district Noord-Brabant. 'Je veilig voelen in het verkeer begint met je zichtbaar maken, val dus op!' In totaal zijn er jaarlijks zo'n 10.000 fietsers betrokken bij een ongeval in het donker. Elk jaar vallen er 40 doden en 500 ziekenhuisgewonden doordat de fietser niet voldoende zichtbaar is. 'Als het aantal fietsers dat zijn licht aan doet door deze actie met 1% stijgt, zou dat al 10 ernstige slachtoffers per jaar schelen. Doe je licht dus aan, want we willen ook jouw leven redden!'

Preventieve acties
Opvallen begint natuurlijk bij fietsverlichting die werkt! En ook daar doet Veilig Verkeer Nederland wat aan. De acties die Veilig Verkeer Nederland uitvoert zijn zeer divers, maar allemaal gericht op het vergroten van het aantal verlichte fietsen. Zo controleren zij op het Basis- en Voortgezet onderwijs, geven fietsverlichtingslessen, repareren fietsverlichting en promoten de Val op!-gedachte in winkel en uitgaanscentra, op weekmarkten en in fietsenstallingen. Ook is er volop postermateriaal vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat en zijn er lespakketten ter beschikking gesteld voor scholen. Tijdens de donkere periode zal bovendien de politie intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. Tijdens deze hele periode zal zelfs meteen verbaliserend worden opgetreden. Geen voor en/of achterlicht kost je EUR 35. Geen reflectie op de achterkant van je fiets, of op je trappers of wielen kost je EUR 20!

Samenwerken
De kracht van de Val op!-actie heeft Veilig Verkeer Nederland te danken aan een goede samenwerking met diverse partners, zoals de Fietsersbond, Politie, scholen en fietsenmakers, en is daarmee een goede mix van handhaving, communicatie en educatie. Bovendien hebben alle Brabantse gemeenten, in regioverband, financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het project. Maar vooral de samenwerking tussen de vrijwilligers van de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland maken de preventieve fietsverlichtingsactie tot een actie van groot formaat.

Extra stunts in Deurne en Eindhoven
Op 2 november vond de kick-off plaats van de Brabantse fietsverlichtingsactie op het St. Willibord Gymnasium in Deurne. De fietsen werden uitvoerig gekeurd op deugdelijke fietsverlichting en de leerlingen streden tegen de leraren in een verkeersquiz. Ambassadrice Jasmine Sendar gaf een optreden van haar nieuwe song over verkeersveiligheid.

De campagne wordt vervolgd op het lichtfestival Eindhoven GLOW, van 6 tot 15 november. Daarom gaan vanaf 8 november studenten aan de slag om dit thema te vertalen in een licht-kunst-project. Elke dag groeit dit project en op zaterdagavond 14 november zal het gereed zijn. Op 14 november zullen het spectaculaire BMX stuntteam van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Brabant Verkeersveilig Voorlichtingsteam de boodschap nóg meer kracht bijzetten, door o.a. te stunten op verlichte BMX fietsen. Dit moet je zien! En als je met je verlichte fiets langskomt, krijg je zelfs een presentje van Veilig Verkeer Nederland.

Noot voor de redactie,