Sint in Amsterdam op de bres voor recycling van elektrische apparaten

05/11/2009 07:00

Stichting NVMP

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam besteedt dit jaar speciale aandacht aan recycling van elektrische apparaten. In aanloop naar pakjesavond worden inwoners van de hoofdstad op speelse wijze voorgelicht dat alle elektrische apparaten die Sint en Piet vervangen (bijvoorbeeld MP3-spelers, digitale camera's, spelcomputers), gescheiden moeten worden ingezameld en gerecycled. Wecycle, het landelijk platform voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen, krijgt hierbij hulp van Sinterklaas en zijn Pieten. Wecycle is voor het eerst 'mega grote hofleverancier' van de Amsterdamse intocht van de Sint.

Wecycle-Pieten delen tijdens de intocht zogenoemde 'verVanglijstjes' uit: tegenhanger van het welbekende verlanglijstje. Daarop staat vaak elektrisch speelgoed en andere kleine apparaten, die in de plaats komen van oude of kapotte apparatuur. Veel van deze apparaten blijven in huis rondslingeren of belanden zelfs helaas in de vuilnisbak. Per persoon verdwijnt daarin jaarlijks 2 kilo aan kleine elektrische apparaten. Zo kan circa 33 miljoen kilo aan apparaten niet worden gereycled, terwijl recycling mogelijk is tot ruim 90%. Kinderen kunnen het vervanglijstje op 6 december inleveren bij één van de zes Afvalpunten in Amsterdam, samen met tenminste één elektrisch apparaat of spaarlamp. Ze maken daarbij kans op een mooie prijs.

Ook aan de kinderen die niet bij de Sinterklaas-intocht aanwezig zijn, heeft Wecycle gedacht: de vervanglijstjes worden in de week voor Pakjesavond huis-aan-huis in Amsterdam verspreid. Vanaf 16 november is het vervanglijstje via www.wecycle.nl/sint ook te downloaden. Alleen inwoners van de gemeente Amsterdam kunnen deelnemen aan deze Wecycle vervanglijstjes-actie.

Scholenbezoek

Sinterklaas en de speciale Wecycle-Pieten bezoeken ook een basisschool in Amsterdam. Tijdens dit bezoek delen zij vervanglijstjes uit en praten ze met kinderen over inzameling en recycling van oude elektrische apparaten. Tegelijkertijd kunnen de kinderen alvast hun oude elektrisch speelgoed, MP3-speler, haarföhn of ander klein apparaat aan de Wecycle-Pieten meegeven. Welke school Sinterklaas zal bezoeken, is nog even geheim.

Uittocht van Sinterklaas

Om de oude apparaten en spaarlampen in te nemen, opent de gemeente Amsterdam voor de 'Uittocht van Sinterklaas' op zondag 6 december van 12.00 tot 15.00 uur de deuren van de Afvalpunten in de stad. Wecycle-Pieten ontfermen zich daar over de ingeleverde apparaten. Deelnemers aan deze inzamelactie maken kans op sportieve prijzen of op één van de hoofdprijzen: een Wii Sport per Afvalpunt. Alle Afvalpunten doen mee:


- Afvalpunt Seineweg, Seineweg 1


- Afvalpunt Cruquiusweg, Cruquiusweg 90


- Afvalpunt Papaverweg, Papaverweg 33


- Afvalpunt Rozenburglaan, Rozenburglaan 1


- Afvalpunt Henk Seevlietweg, Henk Seevlietweg 22


- Afvalpunt Meerkerkdreef, Meerkerkdreef 31

Over Wecycle

Onder de vlag van 'Wecycle' organiseert de NVMP activiteiten en campagnes om meer elektrische apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van de producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl.

Over de NVMP

De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl.





http://www.wecycle.nl/sinterklaas