Gemeente Terneuzen

Sanering bodem voormalig tankstation Zaamslag

Deze week is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de sanering van een terrein aan de Axelsestraat in Zaamslag.

De bodemverontreiniging op dit terrein is een gevolg van de exploitatie van een tankstation in de periode 1963 tot 1980. Brandstoffen zijn toen in de bodem terecht gekomen, waardoor bodemsanering noodzakelijk is.

De gebouwen op het terrein, een woning en een loods, worden nog dit jaar gesloopt. Eerst worden asbesthoudende materialen op een zorgvuldige manier volgens de geldende voorschriften verwijderd. Vervolgens worden de gebouwen volledig gesloopt. In de loop van 2010 wordt aangevangen met de bodemsanering. De sanering vindt plaats in opdracht van de gemeente en wordt door de firma Verhoeve Milieu BV uit Dordrecht uitgevoerd.

Er wordt ingezet op een duurzame en daarmee multifunctionele bodemsanering. De verontreinigde grond wordt gedeeltelijk afgegraven en gedeeltelijk zonder ontgraving gereinigd. Het grondwater wordt gesaneerd door het grondwater gedurende langere tijd (tot 31 december 2013) te onttrekken en te zuiveren.

De ontsluiting voor het werkverkeer is aan de zuidzijde van Zaamslag via de Zaamslagseweg, zodat de kern wordt gemeden.

De voormalige eigenaresse, de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen dragen de kosten van de sanering.

In september jl. zijn bomen en struiken binnen het perceel annex saneringsgebied verwijderd. Een treurwilg en een kastanjeboom zijn nog aanwezig, maar het is niet zeker of deze als gevolg van de saneringswerkzaamheden kunnen worden behouden.

Omwonenden zijn door de gemeente over de werkzaamheden geïnformeerd. Met de eigenaren van de aangrenzende vervuilde percelen worden gedurende de voortgang afspraken gemaakt.